Budapest nem csak koszból és dugóból áll

városi séták budapesten
Otthonosan Budapesten
Vágólapra másolva!
Bosszantja, hogy megint dugó van az alagútban? Késik egy fontos találkozóról, mert bombát találtak a Széll Kálmán tér átépítésekor? Zavarja, hogy kevés a zöldfelület a belvárosban? Egy jó városi séta ezen is segíthet – legalábbis a 2008 óta működő ImagineBudapest szerint. Folytatjuk sorozatunkat a budapesti túracégekről.
Vágólapra másolva!

A tematikus budapesti sétákat szervező cég tapasztalata, hogy a városi séta megértőbbé, elnézőbbé teszi az embert a város iránt. Mert a séta éppen arra hagy időt, amire egyébként nem jut. A gyönyörködésre, a rácsodálkozásra, az összefüggések és okok megértésére, a mélyebb megismerésre. Ráadásul a közös sétálás szórakoztató, aktív kikapcsolódás és közösségi élmény egyben, és még az egészségünkre is jó hatással van.

Otthonosan Budapesten Forrás: Bölecz Lilla

A legtöbb ember életében eljön a pillanat, amikor már nem elégszik meg azzal, hogy csak úgy elfogadja a dolgokat, hanem szeretne összefüggéseket látni, válaszokat kapni, továbbgondolni kérdéseket. Erre építenek a városi sétaszervező cégek, többek között az elsők között induló, immár hét éve működő ImagineBudapest.

A családi-baráti vállalkozás tagjai saját maguk is átélték ezt, és meglepődve tapasztalták, hogy egy kis szemlélődés és elmélyülés után kezdték igazán megérteni és megszeretni a várost – az addig keszekuszának tűnő házhalmokkal, az idegtépő forgalmi dugókkal, a tömegközlekedéssel járó bosszúságokkal együtt.

A régmúlt budapesti polgárai kacsintanak ránk

Az ImagineBudapest bölcsészekből, építészekből, idegenforgalmi szakemberekből álló csapata már az első pár hónap bóklászásai után úgy érezte, jobban kötődik a városhoz. Egyszerűen otthonosabban érezték magukat benne. Értelmet nyertek az utcák nevei, a régi fotókat nézegetve kirajzolódtak a változások, a várostörténeti könyvekből és a hónapokig tartó kutatásokból pedig kiderült, hogy kik és hogyan éltek a mindenkori Budapesten.

A házak ablakaiból egyszerre ismerős alakok kacsintottak ki rájuk, az elmúlt idők budapesti polgárai. Emberek, akik nem feltétlenül váltak híressé, nem jegyzik őket a történelem- és irodalomkönyvek, mégis hozzátettek valamit a város életéhez. Mert az ImagineBudapest szerint Budapesten a ma is látható és a valaha álló házak csupán szép díszletek. A város valójában embereket jelent, akik itt élték és élik mindennapjaikat: álmodoztak, építettek, dolgoztak, szerelmet vallottak, gyereket neveltek, tanultak, tanítottak, vagy csupán átutazóban megálltak.

A városi séta jó szórakozás Forrás: Bölecz Lilla

Mindegyikük – ahogyan ma is mindenki – hatással volt erre a városra. Hozzáadott egy botrányos történetet, egy szépen megmunkált kilincset, egy újfajta szépítőszert, egy négyemeletes bérházat, egy sportsikert, egy süteményreceptet vagy egy szerelmes üzenetet valamelyik újság utolsó oldalán. Nélkülük Budapest nem az lenne, ami. Ahogy nélkülünk is más lenne.

A cég tematikus sétaútjain ezt az aspektust igyekszik hangsúlyozni, még akkor is, ha a téma látszólag teljesen mást sugall. A több mint tizenöt különböző tematikájú program fókuszában akkor is az ember áll, amikor építészetről, bűnügyekről, gasztronómiáról vagy éppen titkos kertekről esik szó.

A recept, úgy látszik, bevált. A személyes sorsokon keresztül felvillantott város- és kultúrtörténet egyre több embert érdekel, ráadásul kialakult egy lelkes törzsvendégkör is a cég körül, akik törzskártyájukkal kedvezményesen vehetnek részt a programokon. És nem csak sétákon.

A talált tárgyak is Budapestről mesélnek

Az ImagineBudapest a kezdetektől fogva azon dolgozik, hogy a séták mellett más típusú, de mindenképpen Budapest-tematikájú programokat is csináljon. A törzsvendégek hívták életre például azokat a különleges alkalmakat, melyek egy-egy elzárt, nem vagy csak ritkán látogatható helyre vezetik el az érdeklődőket. A Pannónia Szinkron Stúdió, a nemrégiben bezárt Szépművészeti Múzeum Román csarnoka, a Rác fürdő, a Vígszínház vagy a Gundel konyhája csak néhány példa, ahová a nagyjából havonta szerveződő programokon be lehet jutni. Ilyenkor rendszerint egy-egy felkért vezető, előadó mesél a különleges helyszín történetéről.

Tavaly a cég beköltözött a belvárosba, a Királyi Pál utcába, és ezzel újfajta programok szervezésére is lehetőség nyílt. A Budapest Pont néven futó turisztikai-információs bázis, amely egyben a cég irodája is, rengeteg dolgot kínál egyszerre. Egyrészt be lehet térni, ha az ember normális budapesti ajándéktárgyakat venne (könyvek és saját gyártású, praktikus használati tárgyak), vagy a városról kérdezne.

Másrészt a pincében megnézhetjük a Mentés másként című kiállítást, amely talált tárgyakon keresztül mesél a belvárosról. Van ott minden, amit az utcáról szedtek össze: bicikliváz és koszos laptop, keleti szőnyeg és férficipő. A kiállítás is inkább a személyes sztorit domborítja, és leginkább arra kíváncsi, az adott tárgy mennyire jellemzi a helyszínt, ahol találták. Személyes kedvenceim az Erzsébet téren összeszedett lakatok, amelyeket a szerelmesek fájáról vágott le valaki, aztán pedig eldobta. Megannyi budapesti szerelem relikviái ezek, még az is lehet, hogy a látogató rátalál a sajátjára.

Minden, ami Budapest Forrás: Láng-Miticzky András

A kiállítótér egyben jó hangulatú előadóterem is, itt indultak nemrégiben útjukra a Budapest Klub és a Budapest sztori estjei. Előbbiben három-négy beszélgetőpartnerrel járnak körbe egy témát a szervezők – kötetlen, szórakoztató formában, utóbbiban pedig a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének két-két munkatársa sztorizik Budapest történetéről. Budapest és a sör, Budapest mint művészeti téma, Budapest és irodalom, hétköznapi Budapest a 19. században, törökök Pest-Budán – ilyen és hasonló témák kerülnek terítékre az esteken.

Az idegenvezetők időnként jelmezbe bújnak

Ahogy a neve is jelzi, az ImagineBudapest már az indulástól kezdve a külföldi vendégeknek is szeretné bemutatni a várost. Az alapelv ugyanaz, mint a magyar érdeklődőknél: érdekes tematikára felfűzött programok, sok olyan helyszínnel, amelyeket az ember – legyen akár magyar, akár külföldi – saját szervezésben nem tud megnézni, nagy tudású és gyakorlott túravezetők és mély tartalom szórakoztató formában. Mégis, a külföldieknek szóló sétakínálat egy kicsit más, mint a magyar paletta.

Az utazó ugyanis természetes módon kíváncsi Budapest legnagyobb nevezetességeire is, így az idegen nyelven vezetett sétákba legtöbbször ezeket a helyszíneket is belekomponálják. Ám milyen más úgy végigsétálni az Andrássy úton, hogy közben a kötelező információkon túl a közvilágítás történetéről is hall egy-két jó sztorit az ember, és ráadásul bekukkanthat jó néhány fantasztikus épület lépcsőházába!

A külföldiek nagyon hálásak ezért, és különösen szeretik azokat a programokat, amelyeket jelmezbe öltözött idegenvezetők visznek. A nagyotmondó kiszolgált katona, az egykor jobb napokat látott lumpen vagy a pitiáner zsebtolvaj karakterébe bújt vezetők úgy mesélnek, hogy a karakter élettörténetébe szövik bele a városi sztorikat. Humoros, könnyed, ugyanakkor informatív műfaj ez, éppen megfelelő egy városlátogatós hétvégére.

Egy ilyen séta után más szemmel nézünk a városunkra Forrás: Varga Fruzsina

A gyalogos városnézés mellett az angolul beszélőknek más programlehetőség is kínálkozik: a világszerte nagy sikereket elért szabadulós szoba is kipróbálható az ImagineBudapestnél. Két éve működik ugyanis a Király fürdőben a Budapest foglyai elnevezésű szabadulós játék, mely természetesen szintén budapesti tematikát dolgoz fel. Egy híres szélhámos, bizonyos Bajnóczy Pongrác, azaz B.P. nyomát kell felkutatniuk a csapatoknak hatvan perc alatt.

A játék különlegessége, hogy szemben az átlagos szabadulószobákkal, itt akár harminc játékos is játszhat egyszerre, a lényeg, hogy mindenki hozzátegyen valamit a megoldáshoz. A programot egyébként akár városnézéssel is össze lehet kapcsolni, hogy komplett csapatépítő program kerekedjen ki belőle.

Budapest forever

A sztenderd programokon túl mostanában az ImagineBudapest legtöbb munkáját a különböző egyéni megrendelések adják. A bejelentkező csoportok nagyon változatos kérésekkel érkeznek: van, aki egyéni sétaútvonalat, tematikát szeretne. Van, aki városi csapatépítő programot képzel el, sétával ötvözve. Akadnak, akik különleges helyszíneket keresnének fel. Ám a lényeg mindenkinél ugyanaz, valami különlegesre, személyre szabottra vágyik.

Budapest tele van titkokkal és rejtett szépségekkel Forrás: Varga Fruzsina

Nincsenek szürke hétköznapok, nem fenyeget a kiégés veszélye, mert hol egy városi játékot állítanak össze, hol iskolás csoportokkal barangolnak a városban, hol elmélyülten kutatnak valamelyik könyvtárban, hol pedig azon törik a fejüket, hogy milyen új sétatematikával lepjék meg az érdeklődőket. De bármivel is foglalkozik éppen a csapat, egyben biztosak lehetünk: a középpontban mindig Budapest áll.

A sorozat korábbi részeit itt találja:
Itt van a sztori a szomszéd sarkon
Tele van a város el nem mesélt történetekkel