Balatonfüred turistacsapda, de nem csak az

balatonfüred
Blaha Lujza villájától egy köpésre megtért MC mutatja a borait
Vágólapra másolva!
Balatonfüred a kultúra városa, a szőlő és a bor nemzetközi városa, a Balaton északi partjának fővárosa, a part legrégebbi üdülőhelye, költőink és színészeink múzsája, ötcsillagos város, villáival egy kis ékszerdoboz. Mindenki ismeri a kicsit már elcsépelt szlogeneket, mindenki ismeri Füredet. Vajon van még valami új, amit adni tud?
Vágólapra másolva!

Balatonfüred minden, ami Balaton. Ez a város okostelefonos alkalmazásának neve. És Füreden tényleg minden van, ami a tóról csak eszünkbe jut. Zsúfolt bazársor, látványos kikötő, régi villák, borfesztivál, strand, park, feljebb pedig csendes utcácskák.

Füreden az ember folyton ismerősökbe botlik,

elfeledett osztálytársakba, elfeledni vágyott exekbe, fiatal barátnőiket sétáltató rocksztárokba. Ide még mindig nem strandcuccban járnak az emberek, villannak a strasszok, a Balaton Andrássy útján kopognak a platform cipők. A Nobel-díjas hindu költőről, Rabindranath Tagoréról elnevezett sétányon ma is a kor Jókaijai és Blahái korzóznak.

A füredi parton legfeljebb holtszezonban békés az ücsörgés Forrás: Bánlaki D. Stella

Lett végre tér, kilátás, levendula és nádas

Szerencsére ez, a legforgalmasabb városrész élhetőbb lett az elmúlt években.

A város halad a korral és velünk, emberekkel.

Lett végre tér, kilátás, levendula és nádas, levették a vizet és a sétányt elválasztó láncokat, a gyalogos zónákat tihanyi, csopaki és füredi kövekkel burkolták. Ha jobban megnézzük, mindent a kockaforma és a hullámvonal ural.

Itt nyitott meg a Vitorlázeum is, elvégre 1867-ben itt kezdődött a magyar vitorlázás története. (Egyébként innen indult a Balaton első gőzhajója, a Kisfaludy, és itt ugrott fejest a Füred-Tihany táv első átúszója, Wesselényi Miklós.) Ez végre tényleg kreatív múzeum, lehet csomót kötögetni, rugón álló szörfdeszkával enyhíteni szörfös elvonási tüneteinket, szimulátorral még a viharos Balatont is átélhetjük, és tesztelhetjük, van-e bennünk kapitányvéna.

Ötvös Csöpi a Vitorlázeum elé farol be Forrás: Bánlaki D. Stella

Füred kultprogramokban is méltó címéhez, ennek csúcsa általában a Vaszary Galéria. Itt idén Capa, Picasso és Cocteau várnak minket. A kávézóban Picasso-szelet és matrózfröccs a jegyhez ajánlott menü. Én ezt választom, és elmélázok, miért is kerülöm én ki mindig Füredet?

Egyre több a színvonalas gasztrohely

Balatonfüred jelenleg az ötödik legkedveltebb turistacélpont belföldön, ahol a vendégforgalom tavaly elképesztő mértékben megugrott. Árakban is gyorsan utolérte a keresletet a város, de ha hajlandók vagyunk elmozdulni a Tagore sétányról és a középszintű turistacsapdákról, akkor a szolgáltatások színvonalára sem kell majd panaszkodnunk.

A Tagore fölött, a villasor egyik kerthelyiségében kínál minőségi street- és finger foodot a Matróz, ez a szuperötletesen berendezett bár. Délelőttönként akár piknikkosarat is kérhetünk elvitelre. Blaha Lujza klasszicista villájától egy köpésre pedig Dobai András, a Brains zenekar egykori MC-je tölt nekünk bort a bazsalikomos mártogató mellé hangulatos borbárjában, a Kredencben.

Ez egyébként a közelben dolgozó borászok törzshelye is,

ha itt bulizzuk végig a hétvégét, jól jegyezzük meg, ki írja fel a számát a szalvétánkra. A hétvégi bulikon az MC zenéjére sem fogunk panaszkodni, és egy jó kóstoló után talán magát a tulajdonost is rávesszük egy őrült táncra. Bizonyítékok vannak rá, hogy ha a táncparkettre kerül, őrülten rázza.

Blaha Lujza villájától egy köpésre a Brains egykori MC-je mutatja a borait Forrás: Kredenc Facebook

Kijjebb, a 71-es főúton haladva változó a színvonal. A Baricska Csárdát szerencsére újragondolták, de a SunCity még mindig olyan a város testén, mint egy félreértett és megbánt kínai tetoválás. Úgyhogy inkább autózzunk még tovább, és kanyarodjunk le a kikötőbe. Ma is itt székelnek leggyorsabb vízi járműveink, a Principessa és a Black Jack katamarán, valamint a legendás Tramontana és Talizmán vitorlások. A vízen egyre többen érkezhetnek a városba,

a hajókikötő idén százról háromszáz férőhelyesre bővült.

Megújult a Hajógyár Étterem, és ha idén is hozza a tavalyi színvonalat, akkor mindenkinek csak ajánlani tudom.

A kikötői ebédek kedvenc beszédtémái a vicces hajónevek Forrás: Bánlaki D. Stella

Aki a visszafogott vitorláselegancia helyett a barátságosabb, kézműves biokonyhát keresi, annak csak a Malackrumpliig kell elsétálnia. Járosi Tamás, fővárosi ingatlanfejlesztőből lett ötven mangalica, egy hatalmas biokert és a füredi étterem gazdája. Óriási rántott szárnyasa zöldséges rizottóval a legjobb gyógymód bármelyik füredi borfesztiválra.

Balatonfüred az ünnepi könyvhetet is borutcával ünnepli júniusban. Júliusban a VinCE Balaton rendezésében akár egy jachton is tanulhatunk a pezsgőkről, rozékról vagy külföldi borvidékekről. Mindezt a Kékszalaggal egy időben, tehát az első sorból, borral a kézben szurkolhatunk. Augusztusban pedig kötetlenül, mintegy 150 ezer másik borkedvelővel koccinthatunk a Füredi Borheteken.

A környék jellegzetes vörös homokkövéből épült templom bejáratát Makovecz tervei alapján újították fel Forrás:Bánlaki D. Stella

A fabódékkal telerakott Tagore sétány 1932 óta minden augusztusban három hétig tartó fesztivállal ünnepli a Balatonfüred-Csopaki borvidéket és termelőit. Akinek mindez nem lenne elég, márciusban Hamvas Béla Fesztivál, szeptemberben Szüreti Fesztivál várja, nem beszélve az egyéb ilyen-olyan nyári zenei fesztiválokról, meg az idén 190 éves Anna-bálról.

Füred csendesebb zugait is érdemes felkeresni

Ami engem illet, szívesebben sétálok egyet Arács utcáin, az Arácsi úton a Gombás kúria körül, vagy Füreden a kéttornyú római katolikus templom közelében. Ha pedig természet, akkor a Lóczy-barlangot egyszer mindenkinek látnia kell, a Tamás-hegyen álló Jókai-kilátót pedig többször is. A kilátás gyönyörű, a tanösvényre nem kell környezetismeret tankönyvet magunkkal vinnünk, hogy az ott élő növényekről és állatokról olvashassunk.

Füredi rózsatenger Forrás: Bánlaki D. Stella

A Szívkórház mögötti Kiserdőben van már modern játszótér, a felnőtteket is szórakoztató pingpongasztalok, ezekért a családok már májusban is sorban állnak. Az 1930-ben, a Nyári Színkör helyére épült teniszpályákon ma is folyamatosan megy az ütögetés, szezonban a Kőszínház környéke sem a magányos olvasgatás helye.

Amíg itt mélázok, a kihelyezett táblák alapján, több-kevesebb sikerrel próbálom beazonosítani a lábam körül ugráló madárfajokat. Füredet ugyanis a madarak is szeretik, a település neve egykor arra utalt: "fürjes hely".

A Kispark játszóterén a felnőttek állnak sorba a hintáért Forrás: Bánlaki D. Stella

Füreden még mindig a parkolás a legnagyobb probléma. Ha szerencsénk van, és találunk parkolóhelyet, akkor is csak drágán. Itt egyébként

korrupt parkolóőrökbe vagy önmagukat parkolóőrnek kiadó csalókba is belefutottam

legutóbb, úgyhogy érdemes résen lenni. Mivel Budapest mellett Balatonfüred is a 2017-es úszó világbajnokság helyszíne lesz, a Zákonyi utcai parkoló helyén hatszáz férőhelyes mélygarázs épülhet. Ha megkapják a szükséges pénzt, átalakíthatják a lepukkant áruház előtti közlekedési csomópontot, illetve a Halászkert melletti lehajtót. A világbajnokság Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye lesz, és valószínűleg megerősíti a szlogent: Füred a Balaton fővárosa, ahol minden és mindenki találkozik.