Felnőttbarát hotelek, ahol nem kell eltűrni a gyerekeket

Felnőttbarát gyerekmentes szállodák
Vágólapra másolva!
Magyarországon eddig két szálloda vezetősége határozott úgy, hogy a továbbiakban felnőttbarát hotelként üzemelnek. Kényes téma ez. Egyesek diszkriminációval vádolják ezeket a szállásokat, mások ellenben azt mondják, itt volt az ideje annak, hogy akik nyugodt pihenésre vágynak, gyerekzsivajtól mentesen élvezhessék a szálloda szolgáltatásait. Miközben Európában egyre több hotel lép rá a gyermekmentesség útjára, idehaza az is nagy dolog, ha kulturáltan tudunk beszélgetni erről a témáról, amelyet nyugodtan nevezhetünk a magyar wellnessturizmus darázsfészkének is.
Vágólapra másolva!

Hogy mennyire rázós téma ez, arról rögtön megbizonyosodhatunk, ha egy-egy internetes fórum idevágó hozzászólásait böngészni kezdjük. Érvek és ellenérvek, olykor egymásnak feszülő indulatok a pihenés és a kikapcsolódás ürügyén. Sokan meg vannak győződve arról, hogy azok a családok, amelyek kisgyerekekkel mennek el pihenni,

a nyaralás végén fáradtabban indulnak haza, mint amikor odaérkeztek.

Sőt nemcsak ők, hanem azok a vendégek is, akik a gyerekek miatt nem tudták élvezni a szálloda nyújtotta szolgáltatásokat, és így elmaradt számukra a feltöltődés lehetősége. Mások meg úgy vélekednek, a szálloda olyan közösségi tér, ahol mindenkinek helye van. A gyerekeknek is.

Nem a gyerek rossz, a szülő a felelőtlen

"A magam részéről nagyon örülök annak, hogy akad két olyan szálloda, amely meg merte tenni ezt a lépést – mondja a Szentendrén élő Nemes Ibolya, aki férjével együtt évente több alkalommal is jár wellnesshotelekbe. – Nem vagyunk fóbiások, magam is két gyermeket neveltem fel, de ami manapság a szállodák medencéinél, illetve az éttermek svédasztalainál megy, az elképzelhetetlen.

Tessék, most már vannak felnőtthotelek is Forrás: Lantos Gábor

Ráadásul én nem is a kicsiket, hanem a szüleiket hibáztatom, akik egyszer sem szólnak rájuk, amikor a kölykök élvezettel túrják szét az ételeket, vagy sikoltoznak a medencéknél. Ha egy kisgyermek a víz közelébe kerül, elkezd sikítani. Ha ezt egyszerre ötvenen teszik, akkor lőttek a pihenésnek.”

Gál-Szende Gabriella két kisgyereket nevel. Ám akik most azt várják, hogy kivont karddal védi a gyermekes családok becsületét, biztosan meglepődnek. "Nekem két gyermekem van.

Nyolcévnyi aktív gyermeknevelés után úgy szeretnék pihenni, hogy nem ordít mellettem senki,

még a sajátom sem, miközben eszem, úszom, kikapcsolódom.

Nekem is kellemetlen, ha másokat zavarok. Ha gyerekekkel akarok nyaralni, akkor kifejezetten jó a gyerekes családoknak szánt panzió vagy hotel, mert nem kell cipelni a kiskádat, a WC-ülőkét, az etetőszéket. Ott senki nem akad ki azon, hogy több étel van az asztal alatt, mint a gyerek hasában.”

Így néz ki egy gyerekbarát szálloda Forrás: http://oxigenhotel.hu

Kezdetben volt egy kis csodálkozás

Egerben az Imola Hotel Platán, míg Ráckevén a Duna Relax & Event szálloda lépett rá arra az útra, amely idehaza eddig ismeretlen volt a nagyközönség számára. Az elsőség ebben az esetben a hevesi székhelyen található intézményé.

"2013-ban határoztuk el, hogy a szállodát felnőttbarát hotelként fogjuk megnyitni – vágott bele a történetbe Varga Zsuzsanna, az Imola Hotel Platán igazgatója. – Kezdetben okozott a dolog egy kis csodálkozást a vendégek körében, de körülbelül egy év után megszokták, és ma már kétségkívül sikeres lépésként tekinthetünk vissza a két évvel ezelőtti döntésre. Láttunk egy piaci rést, betettük a lábunkat, és bár még nem követtek bennünket sokan, szerintem csak idő kérdése, mikor jön el az áttörés Magyarországon."

Európában Ausztria, Németország és Dánia járt élen a felnőttbarát hotelek kialakításában.

Varga Zsuzsanna szerint idehaza is egyre tudatosabbak az utazók, mindenkinek érdemes figyelembe vennie, hogy vannak, akiket zavar a pihenésben, ha egy szálloda gyerekekkel van tele.

Az egri Imola Hotel Platán medencéjében garantáltan nem sikítoznak a gyerekek Forrás: MTI/Komka Péter

"Mielőtt bárki megkövezne bennünket, gyorsan elmondom, hogy a tulajdonosi kör valamennyi tagja családos, gyermekeket nevelő ember. Ennek ellenére sem gondoljuk azt, hogy a döntésünket meg kellene változtatni. Egyre több olyan idős és fiatal pár él hazánkban, akik a pihenésüket tényleg nyugodt körülmények közepette szeretnék eltölteni. A cégünknek Egerben van egy másik szállodája, amelybe természetesen a gyerekes családok is elmehetnek.”

Ráckevén sem óvatoskodtak

A Pest megyei Ráckevén 2015. szeptember elsején döntöttek úgy, hogy a Duna Relax & Event Hotelt felnőttbarát intézménnyé alakítják át. A ház igazgatója, Sárvári Krisztina szerint lépésük kockázatokat rejt, de bíznak a sikerben.

"A legnagyobb közösségi oldalon a kommentek között bizony kaptunk hideget-meleget a vendégektől.

A hotel tíz éve üzemel, akadt olyan állandó látogatónk, aki kijelentette, hogy ezek után be nem teszi hozzánk a lábát. Ugyanakkor sokan üdvözölték a döntésünket. Mielőtt ebbe belevágtunk, hosszasan tanulmányoztuk a német és az osztrák szakirodalmat, és több érdekességre bukkantunk.

Ráckevén mostantól gyerekzsivajtól mentesen is lehet pihenni Forrás: Duna Relax & Event Hotel

Egy német cikkben például a szerző azt fejtegette, hogy a kommunikációval nagyon óvatosan kell bánni. Nem szabad azt mondani, hogy a hotel gyermekmentes, hanem a feltételek tudatos átalakításával kell felhívni a látogatók figyelmét arra, hogy valami megváltozott. Tehát első lépésként el kell törölni a gyerekkedvezményeket. Utána megszüntetni az etetőszékeket, kiságyakat. Mi nem ezt az utat követtük, hanem kimondtuk a kulcsszót: szállodánk Ráckevén felnőttbarát lett.”

Nehéz elfogadtatni a változásokat

A ráckevei létesítmény abban is hasonlít az egri szállodára, hogy az üzemeltetőnek itt is van egy másik háza (Noszvajon), ahol szeretettel várják a kisgyermekes családokat. Sárvári Krisztina egyetért Varga Zsuzsannával abban, hogy

Magyarországon hamarosan más hotelek is követni fogják az egri és ráckevei példát.

"Nem azt mondom, hogy robbanás lesz ezen a téren, hiszen a nálunk jóval nagyobb területű Németországban is csak 30-35 olyan hotel van, amely nem fogad kisgyerekes családokat. De tudomásul kell venni, hogy ma már kevés, ha valaki azt mondja, van egy jó négycsillagos szállodája. A specializáció a legfontosabb, ezért a jövőben még jobban elkülönülnek majd az egyes szegmensek.

Nem mindenki tolerálja a síró csecsemőket a szállodában, a repülőn vagy a vonaton Forrás: AFP

Azaz lesznek kifejezetten gyermekbarát és felnőttbarát hotelek, és nyílnak majd olyan szállások, ahol kifejezetten a borkultúra iránt érdeklődőket várják. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy

Magyarország bizonyos szempontból nagyon konzervatív,

és így minden ilyen nagy volumenű változást kezdetben idegenkedve fogad a közönség.”

Tiltsák ki a többieket zavaró felnőtteket is

Homlokegyenest másképp látja a helyzetet a Svédországban élő Schlemmer Balázs. "Szerintem soha, semmilyen körülmények között nem fér bele, hogy bizonyos emberekről, embercsoportokról ismeretlenül és látatlanban véleményt mondunk. Meg szoktam védeni a piacgazdaságot, így ha Magyarországon arra is van kereslet, hogy egyes szállodák kitiltósdit játsszanak, hát tegyék. Legfeljebb magamban nevetek egy sort, hogy kitiltják a gyerekeket, mondván azok randalíroznak és tönkreteszik a nyaralást.

Odáig már nem terjed a figyelem, hogy szelektáljanak, azaz

ne a gyerekeket tiltsák ki, hanem azokat a szülőket, akik sokkal jobban képesek zavarni a másikat, mint a gyermekeik.

Sajátos megközelítés, és nem problémaorientált. Nem lenne jobb olyan hotelt építeni, ahol a zajok nem hallatszanak át? Ahol kellő tér van az ebédlőben? Ahol van külön gyerekmedence?

Annak is jár egy-két nap pihenés gyerekek nélkül, aki egyébként odavan értük Forrás: Thinkstock

Feleslegesnek tartom a mesterséges szembeállítást az életnek egy olyan területén, ahol könnyedén meg lehetne oldani a problémát. Nem kellene mást tenni, mint a szállodát kettéosztani, az egyik részt kinevezni felnőtt-, a másikat gyerekbaráttá, és máris mindenki meg lenne elégedve. Amíg ez nem így történik, addig én csak mesterségesen gerjesztett ügynek minősítem ezt az egészet."

A gyerekbarát skandinávoknál is van ilyen

Varga Zsuzsanna említette Dániát, a Koppenhágában élő Udvardy Andrea pedig részben meg is erősíti a szállodaigazgató szavait.

különösen azoknál a családoknál, ahol már tinédzserkorba léptek a gyerekek.

Hát igen, a gyerekek általában hangosan élvezik a vizet Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A dán utazási irodák olyan külföldi utakat is meghirdetnek, amelyekben hangsúlyozzák, hogy a szálloda nem fogad kisgyerekes családokat, ezekre a nyaralási lehetőségekre errefelé egyre nagyobb a kereslet. Ugyanakkor

a skandináv országok az élet minden területén gyermekbarátok,

tehát egyáltalán nem arról van szó, hogy aki itt kicsikkel akarna egy hétvégét wellnesshotelben tölteni, ne találná meg a számítását.”

Kiegészítésként még két érdekesség, amelyet az ismerőseim osztottak meg velem, amikor megtudták, miről írok. Az Oslóban élő Ibolya arról beszélt, hogyan tiltotta ki a főváros egyik kávéháza a babakocsikat.

a babakocsikkal kávézni induló szülők pedig más helyet kerestek” – mesélte Ibolya.

A kanadai Calgaryban található Carino étteremben kedvezményt adnak a jól viselkedő gyerekek után Forrás: Facebook/Just Eat Real Food

Ennél is érdekesebbet vetett fel hozzászólásában Korányi Balázs, aki Frankfurtban dolgozik. "Egy pillanatig se gondoljuk, hogy ez a vita új vagy magyar. A világon rengeteg olyan szálloda van, amely nem fogad gyerekeket, és egyre több légitársaság sem enged gyereket business, illetve első osztályra. A vitában mindkét oldalnak elég stabil érvei vannak."

Mindenki volt gyerek

A diszkrimináció nyilván nem jó és nem védhető. A gyerek hangos. De hol a határ? A németek pár éve törvényt hoztak arról, hogy a gyerekhangoskodás rendeltetésszerű, ezért a szomszédok nem jelenthetik fel a másikat. Mindez előremutató, viszont elgondolkodtató, hogy ilyen törvényt kellett hozni.

Végül álljon itt egy gondolat, amelyet egy kislány fogalmazott meg. A lényege az, hogy mindenki volt gyerek, és a mostani hangoskodó gyerekek is előbb-utóbb szülők lesznek. Olyan felnőttek, akik gyerekekről gondoskodnak.

Szavazzon!

Ön szerint jó ötlet kitiltani egy szállodából a gyerekeket?

Gyermekmentes részlegek a repülőn, csendes vagonok a vonatokon

Pár évvel ezelőtt Norvégiában utaztam először csendes vagonban az Oslo és Lillehammer között közlekedő vonaton. Aztán később nemcsak Norvégiában, hanem Európa más országaiban (például Nagy-Britanniában) is választhattam, hogy alávetem-e magam a csendes vasúti kocsik meglehetősen szigorú szabályrendszerének. Ami tulajdonképpen egy mondatban is összefoglalható: csendben kell maradni. Nem lehet telefonálni, fejhallgató nélkül filmet nézni vagy zenét hallgatni, de volt olyan útitársam is, aki az újságpapír zörgésére is összevonta a szemöldökét.

Hogy akkor mit lehet ezekben a kocsikban csinálni? Olvasni, aludni, vagy éppen cikket írni, fejhallgatóval élvezni a fülünkbe áramló muzsikát. A csendes vagonokban ugyan nincs kiírva, hogy gyerekkel belépni tilos, de azt minden szülő jól tudja, hogy ezeket a kupékat nem nekik találták ki. Olyan gyereket ugyanis még nem látott senki, aki egy többórás vonatozást néma csendben és fegyelmezetten tudna végigülni. Egy nyolc kocsiból álló vonaton amúgy egy darab első osztályú és egy darab csendes vagon van, a másik hat kocsiban – a másodosztályon – semmiféle korlátozással nem szaggatták az utazóközönség idegeit.

Kicsit más a helyzet a repülőjáratokon. A legtöbb utas hosszú ideig képes tolerálni a síró csecsemők, kisgyerekek okozta kakofóniát, de mondjuk egy Frankfurt-Los Angeles járaton a felszállástól a landolásig tartó folyamatos gyereksírás a legtoleránsabb utazók idegrendszerét is próbára teszi.

Ázsiában három légitársaság is megpróbálkozott azzal, hogy elkülönítse a fedélzeten a gyerekkel utazókat a gyermekmentes közönségtől. Egy repülőgépen azért is nehéz dolog ez, mert a többszintes gépeket kivéve mindenki egy légtérben ül. A Malaysian Airlines volt az első, amely kijelentette, hogy a Jumbók emeleti részén 12 évnél fiatalabbak nem foglalhatnak helyet.

Két fapados légitársaság pedig egyes járatain közvetlenül az első osztály széksorai mögött alakított ki gyermekmentes övezeteket, és ha valaki ide foglal, többet fizet. A Scott Air és az Air Asia is felvállalta a harcot, amelyet a különféle nemzetközi jogvédő szervezetek indítottak ellenük. A szakemberek szerint az Ázsiában működő három légitársaság diszkriminatív módszereket alkalmaz. Ezt mindhárom cég visszautasította.

„Európában ez a veszély nem fenyeget – mondja Varga Gábor légiközlekedéssel foglalkozó újságíró. – Egyszerűen lehetetlen megoldani az elkülönítést, legfeljebb a prémium osztályon, mondjuk a Jumbók felső részében lehetne kialakítani gyerekmentes övezetet. De azt is be kell látni, hogy a kontinensen óriási vihart kavarna egy ilyen intézkedés. Arról nem is beszélve, hogy a legnagyobb tömeget befogadó turistaosztályon fizikailag sem megoldható a dolog."