Addig nézze meg Csókakő szép várát, amíg ingyenes!

Csókakói vár
Vágólapra másolva!
A csókakői vár sok éve felújítás alatt van, de megér egy látogatást, összekötve egy kirándulással a környéken. Tudta, hogy egykor müezzin énekelt ott, és harminc janicsár vigyázta a falakat?
Vágólapra másolva!

"A parkolás ötszáz forint lesz, de a vár ingyen látogatható... még!" – mondja egy nénike a vár alatti parkolóban, ahová a jelzések beterelik az autókat.

Szerinte belépőjegyet szednek majd, ha véget ér a felújítás.

Ha viszont valaki nagyon sóher, a parkoló is kijátszható, legfeljebb kétszáz méterrel többet kell sétálnia a turistának, aki jobbról vagy balról is feljuthat a várba.

Csókakő lentről Forrás: Origo

Abba a várba, amelyet 1664-ben egy török világutazó is meglátogatott: akkor még állt az a mecset, amelynek ma már nyoma sincs. A vándor fehérvári útja során egy müezzin énekére figyelt fel Csókakő vára alatt. Oda ugyan nem tért be, útinaplójában mégis röviden lejegyezte a vár történetét.

Gyalog 10-15 perc felfelé Forrás: Origo

"Csókakő Várpalota és a Bakony hegyei között egy magas dombon álló kicsiny, erős épületű váracska, de én nem mentem be. A várban III. Murád khán dzsámija van, amelyről midőn a mohammedi ezán éneklését hallottam, a vár felől kérdezősködtem. Ennél előbbre nekünk már nincs várunk, mert annyira a határszélen van, hogy

– olvasható a Múlt-kor forrásaiban. Az ellenség kakasai külön szellemes megjegyzés még ma is.

A vár harmada bejárható Forrás: Origo

A várat a 13. század második felében kezdték el építeni, a Csák nemzetség Dudary ága emelte. Később Károly Róbert kezébe került a vár, de nem építették tovább, 1430-től a Rozgonyi család birtoka lett, eztán a vár területe háromszorosára bővült.

Balról a kápolna Forrás: Origo

A török kor alatt végvár volt egy darabig, majd az ellenségé lett, Ahmed fehérvári bég fegyveresei előtt kardcsapás nélkül kaput nyitottak a megrémült magyar katonák, és feladták posztjukat.

A török várparancsnok irányítása alatt harminc janicsár szolgált ott,

1629-ben pedig már 28 janicsár és 19 tüzér hallgathatta naponta ötször a müezzin énekét. Később a vár jelentőségét veszítette, rommá lett, 2009 óta pedig felújítások zajlanak.

Az alsó váron még lesz munka Forrás: Origo

A nagy felújításokból mi csak keveset láttunk: a falon egy perselyt, ahol az adományokat gyűjtik, illetve egy szem talicskát, ami a kőhalmok mellett pihent.

Az alsó vár romos, le is kerítették, nem látogatható,

ott még sok munka lesz, de a fenti részt nagyon szép állapotba hozták a restaurálás során.

Büszkén leng a zászló Forrás: Origo

Kis falépcsőkön lehet feljutni a hófehérre pingált kápolnába, amely kissé kontrasztban van a szürkésbarna kőfalakkal, de ez valójában nem zavaró – nem is lehet zavaró semmi, mert fentről olyan panorámával vigasztalódik az esetleg elfáradt vándor, amely nem gyakori, belátni a fél megyét, látszik Móri-árok, a Keleti-Bakony is.

Nem rossz a kilátás Forrás: Origo

Fél, legfeljebb egyórás program a vár bejárása, hiszen nagyjából csak a területe harmada van megnyitva. Kiállítás nincs benne, ahol el tudnánk nézelődni – legfeljebb egy makettet szemlélhetünk meg közelebbről.

Ilyen volt, vagy ilyen lesz? Forrás: Origo

Érdemes a másik utat választani visszafelé: ha utcán, házak között ballagtunk fel, akkor a vár elhagyása után forduljunk jobbra, egy miniszurdokon át eljutunk egy árnyékos, hűvös völgybe, ahová több tucat, földbe vájt falépcső vezet le.

Ha lábunk bírja, másszunk még fel a közeli hegyre,

annak oldalából még jobb kilátás a jussunk. És ha mindezzel végeztünk, tényleg semmi nem akadályozhatja meg, hogy igyunk egy-két pohár ezerjót a híres móri borvidék egyik fogadójában!

Mi merre? Forrás: Origo
Legfeljebb tíz turista lézengett ott a szép őszi napon Forrás: Origo
Szép a panoráma, jó a levegő Forrás: Origo
Kellemes kirándulásra indulhatunk a vár mellett Forrás: Origo
A szomszédos hegyről is látjuk a várat Forrás: Origo