Utánajártunk, mit keres a gémeskút a tó közepén

2016.10.20. 10:17

A Szentgotthárdtól alig néhány kilométerre kiépített víztározó, amelyet Hársas-tónak is neveznek, a nyugalom szigete. Én is nyugodtan ültem volna a partján, de a tó közepén olyasmit pillantottam meg, ami azóta sem hagy nyugodni.

A tóban ugyanis egy termetes gémeskút áll. Először arra gondoltam, itt egy kulák falut árasztott el a faluromboló rezsim a múlt században, vagy szörnyű természeti katasztrófa söpörte el az életet, de erről már biztos hallottam volna. Igyekeztem ésszerű megoldást találni, de nem igazán tudtam rájönni, mi lehet a funkciója egy ilyen vízkiemelő szerkezetnek – vödörrel a végén! – a Máriaújfalusi-víztározóban.

Megfejtettem a Hársas-tó rejtélyét

Körbetelefonáltam hát a helyi horgászszövetségeket. Hamarosan rá is akadtam a megfelelő emberre, aki elmondta, a gémeskútnak csupán annyi a funkciója, hogy gondolkodásra késztesse az embereket.

Kérem ez egy műalkotás, neve is van: Sziget. Tasnádi József alkotása azonban nem mindenkinek okoz akkora derültséget, mint nekem. Informátoromtól, Puskás Norberttől, aki a Vas Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke, megtudtam, hogy erőteljes közfelháborodás fogadta installációt, amely idén júliusban került a tóba.

A Hársas-tó egyébként a nyugalom szigeteForrás: Turista Magazin archív/Garancsi Kata

Pedig a mű, ha kicsit jobban belegondolunk, mégiscsak szól valamiről. A tó partján tábla is figyelmeztet minket, hogy „Egy gémeskút szelleme kísért a Hársas-tavon”. Persze újságíró lévén csak írni tudok, olvasni nem, ráadásul az ilyen kiküldetéseken mindig rohanunk és késésben vagyunk, így elkerülte a figyelmemet ez a kulcsfontosságú információ.  

Nem mindenkinek tetszik a gémeskút a tó közepénForrás: Turista Magazin archív/Garancsi Kata
A tábla felirata:
„A Sziget
az akkumuláció, a hódítás és
a fogyasztás fölöslegességéről...,
a halmozásról és a szükségtelenségről...,
a sokról és a többről...,
az ambícióról és a harcról...,
a bizonyosság arroganciájáról...,
a konkrétumok és a részletek hegemóniájáról...,
az összegzés lehetetlenségéről...,
az egyensúly törékenységéről
szóló meditáció helye."

Lehet, hogy nem marad ott sokáig 

Meditálni pedig valóban lehet a szépséges tó partján. Egy osztrák urat zavartam meg olvasás közben a parti padon. Kicsit beszélgettünk a videográfiáról, mert ő is ugyanolyan kamerával dolgozik, mint én, de aztán rohanni kellett tovább.

Szép időben igazi meditálóhelyForrás: Turista Magazin archív/Garancsi Kata

Nem is emlékszem, mikor adta meg az élet legutóbb, hogy kiülhessek egy tó partjára egyedül egy könyvvel, vagy akár könyv nélkül. Tasnádi Józsefnek köszönhetően azon is elgondolkodtam, valóban úgy élünk-e, ahogy élnünk kellene? Mennyi felesleges és szükségtelen gond nyomaszt minket mindennapjainkban?

Az is szimbolikus, hogy a tájidegen alkotás napjai meg vannak számlálva. Lehet, hogy kiemelik a szigetet a vízből. Persze lehet érvelni amellett is, hogy egy szép (bár mesterségesen létrehozott) tó víztükrére nem való egy művészi alkotás, pláne ha az gémeskút.

Forrás: Turista Magazin

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK