Titkos orosz alagút a Vértesben?

csákberény metró
Vágólapra másolva!
Már csavartam a markolatot, adtam a gázt, hogy a táblát elhagyva szépen kigyorsítsak, amikor balra tőlem olyat láttam, amitől azonnal nyomtam egy satuféket.
Vágólapra másolva!

Csákberény nekem eddig minden útvonalamból kiesett, csak annyit tudtam róla, hogy a New York Times egyszer nagyon dicsérte. Most is csak azért mentem arra, hogy a létező legtöbb kanyart érintve keveredjek el a Börzsönyből le Somogyba. Tudom, rendes kerülő, de mit tehet a motoros turista, ha A és B pont között a leghosszabb szakaszon a legjobb motorozni?

Muszáj volt megállni mellette Forrás: Zirig Árpád

Elsőre szinte el sem hittem, mit látok. Másodszorra ugyan felfogtam, hogy ez tényleg egy orosz metrókocsi, csak azt nem értettem, mit keres itt a Vértes végében? Ha akkor valaki nekiáll bemagyarázni nekem, hogy

létezik egy titkos, hetven kilométeres alagút,

ami a Moszkva teret összeköti a gánti bauxitdombok alá telepített titkos szovjet atomrakéta-bázissal, akár még be is veszem egy pillanatra – mi más magyarázná a földből ferdén kirobbanó kocsit?

Kibújt a földből Forrás: Zirig Árpád

A valóságnak persze nincs köze se titkos útvonalakhoz, se a bányászathoz: Zsemlye Ildikó „A Földből kitörő metrókocsi” című installációja ez, amelyet 2013 decemberében telepítettek ide, az 1200 lakosú faluba. Ne kérdezzék tőlem, hogy miért, ez művészet – a célját mi sem értjük, de remekül néz ki.

Megőrizni a múltnak: igen, így is lehet Forrás: Zirig Árpád

Az arra bicajozó nyugdíjas annyit mondott nekünk: „Azt hittük, majd lesz benne valami, de nem lett. A gyerekek szeretik, néhányan megfékeznek itt az átutazók közül is.

Nem a Balaton felé néz Forrás: Zirig Árpád

A Na mi Újság, Wágner úr Kulturális és Sportegyesület által használt épület mellett, a régi malomnál találjuk a kocsit. Takács József Lajos svéd-magyar állampolgárságú műgyűjtő segítségével vásárolták meg a kiszuperált eszközt, amelyet két svéd graffitis, Kaos és Fits fújt teli 2015-ben vidám mintákkal – ők nemzetközi hírű mesterei a városi művészetnek, már több fontos közlekedési csomópont dekorálására kérték fel őket világszerte.

Remek uzsonnázóhely Forrás: Zirig Árpád

A Feol.hu számára tett nyilatkozatában Takács korábban kifejezte, hogy

az installáció akár a nemzet felemelkedését is jelképezheti.

Szavazzon!

Önnek tetszik a műalkotás?