Szerencsések, akik ezt a tizenhárom csodát láthatják

A világ természeti csodái
Nyugat-Ausztrália rózsaszín tava a Hillier-tó
Vágólapra másolva!
A természet fenségessége mindig is vonzotta a világutazókat. A most következő összeállításban, részben a BBC, részben saját archívumunk felhasználásával tizenkét külföldi és egy magyar csodát mutatunk be. Lesz ebben ausztrál rózsaszín tó, jég alá szorult metángázbuborék, somoskői bazaltorgona és rózsaszín ködben úszó magyar hűtőtó is. 
Vágólapra másolva!

1. Jég alá szorult metánbuborékok (Alberta, Kanada)

Első ránézésre úgy néznek ki, mint a megfagyott medúzák. Vagy a jég alá szorult repülő csészealjak. Valójában ezek metánbuborékok. Gyönyörű a látvány, de egyben nagyon veszélyes természeti jelenségről van szó.

Ha a metán az olvadáskor kiszabadul, erősítheti az üvegházhatást a Föld légkörében.

A tudósok szerint a metán légkörbe jutása növelheti bolygónk átlaghőmérsékletét, felmelegítheti az óceánokat, és gyorsíthatja a sarkvidék jegének olvadását. Ránézésre – ebben talán egyetérthetünk – ez a jelenség egyszerűen gyönyörű. A fotó Kanadában, Alberta tartományban készült. Nem csak Kanada, hanem Szibéria és Alaszka is tele van ilyen állóvizekkel.

A metángáz alkotta jég alatti buborékok a kanadai Alberta tartomány egyik tavában Forrás: 2016 Jeff Wallace/Jeff Wallace

2. Vérzuhatag (Blood Falls) az Antarktiszon

Az antarktiszi Vérzuhatag a Taylor-gleccser végén lévő, fagyott vízeséshez hasonló természeti képződmény.

Az elszíneződést a vas-oxid, vagyis a rozsda okozza,

amelyet a jég alatti fekükőzetből szabadítanak fel mikroorganizmusok. A mikroorganizmusok több mint kétmillió éve élnek elszigetelten egy gleccser alatti vízgyűjtő sós vizében. A vörös víz a föld alatti tóból származik, amely 400 méterrel a jégfelszín alatt van.

Vérzuhatag az Antarktiszon. Nem véres, rozsdás Forrás: Wikipedia/Peter Rejcek

3. Vándorló kövek (Halál-völgy, Egyesült Államok)

Tudósok hosszú évtizede kutatták annak a titkát, hogyan mozoghatnak a Halál-völgy Nemzeti Park kövei.

Egyesek vitorlázó köveknek is nevezik őket.

Egy amerikai űrkutató szerint a nem ritkán több mázsás szikladarabokon télen jég képződik, és a kőtömbök azon csúsznak odébb a sima homoktalajon. A vándorlás közben hosszú és mély nyomot hagynak maguk után. A sziklatömbök két-három évente vándorolnak, és a nyomuk három-négy évig is megmarad – mozogni azonban még soha senki nem látta őket.

A vitorlázó kövek a Halál-völgy Nemzeti Park különlegességei közé tartoznak Forrás: Biosphoto/Jean-Philippe Delobelle / Biosphoto/Jean-Philippe Delobelle

4. A Kawah Ijen-tó és vulkán (Indonézia)

Türkiz vulkán – ezt a hangzatos nevet adták ennek a Jáva szigetén található vulkánnak, amely 2600 méter magasan helyezkedik el. Természetesen a kék láva rengeteg turistát vonz ide.

Tudósok aztán megállapították, hogy kék láva nem létezik

(marketingfogásnak azonban remek). Csupán arról van szó, hogy az olvadt ként a felette égő gázok erre az árnyalatra színezik. A vulkán kráterében egy 200 méter mély tó helyezkedik el. E tónak az adja a különlegességét, hogy víz helyett kénsav hullámzik benne. A pH-értéke 0,5. Egy véletlenül beleejtett ruhát pillanatok alatt mar szét. Hogy az emberi bőrről már ne is beszéljünk.

Nem víz van benne, hanem kénsav. A Kawah Ijen-tó Jáva szigetének egyik különleges természeti képződménye Forrás: robertharding/Jane Sweeney/Jane Sweeney

5. Rejtett tengerpart (Marieta-szigetek, Mexikó)

A vulkáni tevékenységnek köszönhetően ez a hely sok ezer évvel ezelőtt alakult ki. Egy vízzel félig telt lyukról van szó, amely közvetlenül érintkezik a tengerparttal. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a területen jól el lehet bújni a mindenre kíváncsi tömegek elől.

Mexikó rejtőzködő tengerpartja évente sok turistát vonz Forrás: Wikipedia/Jeff Wallace

6. A Hillier-tó, Ausztrália rózsaszín tava

A Middle-szigeten található 600 méter hosszú rózsaszín tavat hófehér kikristályosodott sóperem övezi, partján eukaliptuszok állnak.

A szokatlan természeti jelenség Ausztrália egyik legnépszerűbb látványossága lett.

A Hillier-tó színét a sókristályokban található vörös színű halofil baktériumoknak köszönheti. A furcsa szín ellenére azonban a vize semmilyen káros hatással nincs az emberekre, szóval, lehet benne fürdeni.

Nyugat-Ausztrália rózsaszín tava, a Hillier-tó Forrás: Wikipedia

7. Tündérkörök Namíbiában

Rengeteg műszerrel vizsgálták már ezeket a rejtélyes köröket. Az biztos, hogy a tündérkörök valamilyen módon kötődnek az élővilághoz. Egyes tudósok azt is megállapították, hogy az élettartamuk átlagosan 41 év.

Hosszas kutatás után derült ki, hogy a körök a homokban élő termeszekhez kapcsolódnak.

A termeszek nyomait nehéz észrevenni, mivel szinte „úsznak” a homokban, és csak nagyon finom, ideiglenes alagutakat hagynak hátra. A homoki termeszek alagútásás közben felélik az útjukba kerülő növények gyökereit, és ennek következtében keletkeznek ezek a tündérkörök.

A Namib-sivatag tündérköreit a homoki termeszek alakítják ki Forrás: robertharding/Lee Frost/Lee Frost

8. Lofoten fehér homokos tengerpartja (Norvégia)

Fehér homokos tengerpart az északi-sarkkör felett? Létezik ilyen természeti csoda? Igen! Ott voltunk, láttuk. A félkörív alakú tengerpart homokja olyan fehér volt, amilyet eddig csak a trópusokon vagy éppen Hawaiin, esetleg Ausztráliában láttam. Ez az északi Hawaii már csak azért is nagyszerű, mert itt

szeptemberben már alig lehet emberrel találkozni.

Így aztán semmi sem zavarhat a nagyszerűbbnél nagyszerűbb fotók elkészítésében. A naplemente olyan giccsessé varázsolja a környezetet, hogy az szinte elviselhetetlen.

Van ilyen? Van! Fehér homokos tengerpart az északi sarkkörön túl, a norvégiai Lofoten-szigeteken Forrás: Lantos Gábor

9. A somoskői bazaltorgonák (Somoskő vára, Szlovákia)

A várhegy északi oldalán csaknem tíz méter hosszúságban megjelenő bazaltoszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el egymás más mellett. A hajlott, ívelt megjelenésű, oszlopos elválású bazaltképződményeket nem csak Somoskőn, hanem a tágabb környezetében is gyakori természeti értékként tartják számon. A csodálatos természeti képződményt a határt átlépve, majd az útról jobbra kanyarodva, a somoskői parkolóból közelíthetjük meg a legkönnyebben.

Szlovákia egyik bazaltorgonája Somoskő várának tövében található Forrás: Lantos Gábor

10. A Tavala-szikla (Niue)

Az Új-Zélandhoz tartozó Niue szigetének legszebb természeti látványossága ez a Csendes-óceánban álló szikla, amelynek Tavala a neve. A különleges képződményt egy másik, szintén egyedi helyről, a niuei tengeri cseppkőbarlang kijáratából lehet a legjobban lefényképezni. Ez a fotó is onnan készült.

A Föld országai közül Niuének a legtisztább vizű a tengerpartja,

mert a szigeten egyetlen folyó sincs, így az óceánt semmi sem szennyezi. Niue abszolút turistamentes övezet, aki nyugalomra vágyik, itt egészen biztosan megtalálja.

A Tavala-szikla Niue szigetén. Egy tengeri cseppkőbarlang kijáratából szemlélhető meg a legjobban Forrás: Lantos Gábor

11. Az Ingókő (Arches Nemzeti Park, Egyesült Államok)

Képzeljenek el egy oszlopszerű magas sziklát, aminek a tetején irdatlan nagyságú és súlyú kő ül. Hogy miért nem esett le eddig, azt nem tudom, egy azonban tény: a szél és az errefelé nem túl gyakran hulló csapadék

lassan, de biztosan választja el a felső kőtömböt az oszloptól.

Néhány nagy tudású amerikai arra is megesküszik, hogy ezt a követ (mármint a felsőt) látta már mozogni. A geológusok csak abban egyeznek meg, hogy a kőtömb egy idő után megunja ki tudja hány millió éve megkötött házasságát az oszloppal, és le fog esni.

Egyszer le fog esni. Az Ingókő (középen, fent) az Arches Nemzeti Parkban, az Egyesült Államokban Forrás: Lantos Gábor

12. A Castle of Mey-i kastély kertjének bejárata (Skócia)

A Skót-felföld északi részén megbúvó kis falunak, Castle of Mey-nek az a kastély a legnagyobb nevezetessége.

II. Erzsébet édesanyja, Elizabeth Bowes-Lyon rendkívül sok időt töltött a kastélyban.

1966-ban az anyakirálynő a nyilvánosság előtt is megnyitotta a Castle of Mey egy területét, így a látogatók a kertet és a szobák egy részét is megcsodálhatták. Az anyakirálynő 101 évesen, halála előtt fél évvel, 2001 őszén járt itt utoljára. Mi pedig 2015 januárjában. A téli időszakban látható, ahogy a kastély kertjének bejárati útja felett különleges módon csavarodnak egymásba a faágak. Pont úgy, ahogy ezen a képen láthatják.

A skóciai Castle of Mey település kastélyának bejárati útja a téli hónapokban Forrás: Lantos Gábor

13. Rózsaszín ködben úszó hűtőtó (Bokod, Magyarország)

A rossz hírem az, hogy a Bokodon lévő hűtőtó horgászai pár héttel ezelőtt egy kapuval és egy sorompóval lezárták a területet. Egyszerűen megunták, hogy egyre több turista és természetfotós látogatta meg hazánknak ezt a valóban különleges természeti csodáját.

Amikor még nem volt ott lakat és sorompó, akkor készült ez a fénykép,

2013 októberének egyik hajnalán, amikor a felkelő nap rózsaszínűre festette a tó felett megülő ködöt. Amikor barátaimnak megmutattam ezt a képet, senki sem hitte el, hogy Magyarországon készült. Pedig nálunk is vannak ilyen természeti csodák.

Az októberi hajnalon rózsaszín ködben úszik a bokodi hűtőtó és a rajta álló házak Forrás: Lantos Gábor