Középkori technikával épül egy vár Franciaországban

Guedelon középkor
TO GO WITH AFP STORY BY MARJORIE BOYET A worker carries stones as he works on July 15, 2014 at the construction site of the Guedelon Castle, a medieval castle built using only technologies from the 13th century, in Treigny, central France. The construction of the castle, which started in 1997 was an original idea of Michel Guyot, a French castle owner who also owns the castle of Saint-Fargeau some 15 km away from the Guedelon castle. Considered as an open-air laboratory, a team of 70 employees and about 20 volunteers works at the Guedelon castle, attracting some 300,000 visitors a year, whose admission fees finance most of the cost of construction work. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
Vágólapra másolva!
Még 10-15 évig tarthat, amíg elkészül Franciaországban az a vár, amelyet 13. századi szerszámokkal, korabeli stílusban építenek a kilencvenes évek vége óta.
Vágólapra másolva!

A burgundiai építkezésen mintegy negyvenen dolgoznak: a kőfaragók, kőművesek és kovácsok erejüket és idejüket nem kímélve

csak koraközépkori szerszámokat használnak a munkájukhoz.

Kalapáccsal törik a követ, amelyet egy kőbányából fejtenek, az agyagot és a homokot is maguk termelik ki és fakerékkel húzzák fel az építőanyagot a falakra.

A Guedelon vár építése 1997-ben kezdődött, miután egy régészeti feltárás során kiderült, hogy a helyen egykor egy középkori vár állt. A terv megálmodói a középkori építészet eddig megválaszolatlan kérdéseire keresnek magyarázatot, egyúttal azt remélik, hogy bizonyítékkal szolgálhatnak a fenntartható építészettel kapcsolatban.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A kőfaragóként dolgozó 44 éves Clement Guerard szerint a projekt a régészeti örökségek hatékonyabb megőrzésében is segíthet. Bár az építők számára nyilván frusztráló, hogy a középkori technikák nagyon időigényesek Guerard megjegyezte: "mi inkább a minőségre összpontosítunk a mennyiség helyett".

Önfenntartóvá vált a projekt

A munkálatok megkezdéséhez biztosították a finanszírozást, ám jelenleg már a látogatók tartják el az építkezést.

Évente mintegy 300 ezer turista keresi fel a francia várat,

hogy láthassa, hogyan épül. Emellett minden évben százak állnak be maguk is egy időre az építők közé.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A kőművesek idén a vár nyugati sarkában álló bástyán, a nyugati várfalon és a várkápolna tornyán dolgoztak. A Guedelon vár előreláthatólag 10-15 év múlva készülhet el, de az építkezés vezetői már azt tervezik, hogy egy középkori faluval is megtoldják majd a projektet.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Forrás: Photononstop/Godong/Photononstop/Catherine Leblanc/Godong
Forrás: Photononstop/Godong/Photononstop/Catherine Leblanc/Godong