A legendás Garmisch-Partenckirchen

símelléklet, Zugspitze
Vágólapra másolva!
A legtöbb síelőnek Ausztria gazdag kínálata mellett eszébe sem jut, hogy a szomszédos Németországban is több nagy és híres síterep közül is választhat. A német síterepek közül természetesen Garmisch-Partenkirchen, a legismertebb, ahol az 1936-os téli olimpiát is rendezték és amely leginkább sí világkupa futamokról és a síugrók négysánc versenyéről ismert manapság. Pedig itt található Németország legmagasabb hegye, a 2962 méter magas Zugspitze. A Zugspitze mellett az Alpspitz (Osterfeld, Kreuzeck és Hausberg), Eckbauer és Wank lejtői is kedveltek.
Vágólapra másolva!

A 720 és 2050 méteres magasságban elterülő pályarendszeren 19 felvonó működik és 40 kilométernyi pályát síelhetünk be. A Kreuzecken akár 7 kilométeres csúszásra is van lehetőség. A Kandahar lejtőt azonban csak a legvakmerőbbeknek ajánlják, mert a 940 méteres szintkülönbséget a pálya csupán 3,7 kilométeres szakaszon hidalja át.

Garmisch-Partenkirchentől indul a Hausberg kabinos felvonó, ami 1340 m magasságba visz fel. Itt fenn egy hatüléses buborékos lift található, illetve húzó-, és gyermekliftek, amelyekhez könnyű lejtők tartoznak - írja a Síelők.hu. A Kochelbergen keresztül két pálya visz le a kabinos aljába, ahol szintén található egy gyakorlólift. A hatüléses-től indul egy duplaszékes is, amely egészen 1719 m-re (Kreuzeck) visz fel. Választhatjuk a Hexenkessel duplaszékes felé vezető enyhe pályát is, ami 1650 m-es magasságba megy fel.

Forrás: Flickr

Itt térhetünk át az Alpspitz területére. Innen egy viszonylag új üléses visz a hochalmi területre, ahol még egy kabinos is működik. Ezzel egészen 2050 m-re mehetünk fel, ami egyben a síparadicsom legmagasabb pontja. Ide egyébiránt egyből is feljuthatunk az Alpspitz kabinos segítségével (ez a völgytől indul ki). Itt fenn van még egy csákányos is. A Hochalmról lesízve tehetünk egy kitérőt a Bernadein-völgy felé, ahonnan egy csákányos hoz fel minket.

A Zugspitze egyébként például hat menedékház és hütte bújik meg a lankák között, közülük a Höllentalangerhütte (1381 méter) talán a legrégebbi. 1894-ben építették majd 1925-ben renoválták. A turisták májustól októberig ezt az ódon hangulatot élvezhetik. A Höllentalangerhüttében egyébként 80 fő számára szállást is biztosítanak.