Győrben az utcák borozóvá alakulnak

Győri bornapok 2012.
Vágólapra másolva!
Legalábbis augusztus utolsó hétvégéjén a győri belvárosban, ahol az utcára települt vidám hangulatú borozókban a legfinomabb borokat kóstolhatjuk meg, leöblítve a gazdagon kínált borkorcsolyákat. A Győri Bornapokra idén még a Kool and the Gang is kíváncsi, cserébe koncerteznek egy rövidet.
Vágólapra másolva!

Forrás: Győri Művészeti és Fesztiválközpont
Forrás: Győri Művészeti és Fesztiválközpont

A népszerű gasztronómiai rendezvényt Győrben immár ötödik alkalommal tartják négy napon keresztül, ezúttal augusztus 23-26. között. Idén sem marad el a borlovagrendek felvonulása a győri belváros utcáin, amelyeket ezekre a napokra Borutcákká keresztelnek. A bornapok hatvan faházát a Széchenyi téren állítják majd fel, de idén megtartják a már hagyománnyá váló terményáldást is, amelyhez ezúttal kertészeti kiállítást rendeznek. A különböző borutcákban egymás melletti pavilonokban kínálják majd boraikat a Pannonhalmi borvidék termelői, ahol az érdeklődők a pénzüket idén is egy fesztiválkártyára feltöltve vásárolhatnak a különböző nedűkből.

A Kool and the Gang sem hagyja ki a borokat
Ebben az évben is megválasztják majd a fesztivál legjobb borát, megtartják a borászok éjszakáját, ahol 11 borásszal társaloghatnak a kerek tanninokról és a parfümös ízekről az amatőr borkedvelők, és persze a rendezvény mindennapján borkóstolókkal és koncertekkel szórakoztatják a közönséget.
Fellép majd a Colombre Band, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, hangulatos pengetéseket hallhatunk majd Balogh Kálmántól és a Gypsy Cimbalom Bandtől, akikhez Malek Andrea is betársul majd, de számos más előadó mellett a Royal Tánczenekar és Balkan Fanatik is zenél majd.

A szervezők a Bor-, Borlovag és Gasztronómiai fesztivál programjai csúcspontjának a Négy Évszak Fesztivál Nyárzáró megakoncertjét ígérik a Városház téren. A koncertet ugyanis idén a világkörüli turnéjáról érkező, még 1964-ben Amerikában alapított Kool and the Gang adja, akinek a Ladies night, a Get Down On it, a Celebration, a Cherish vagy a Let's Go Dancing slágereit talán mindenki ismeri.

A borvidék újabban több szőlőfajtával is gazdagodik
A pannonhalmi borvidéken szinte kizárólag fehérszőlőket termesztenek, jellemzően az olaszrizling, a tramini, az Irsai Olivér, a rizlingszilváni, a királyleányka és a rajnai rizling szőlőfajták teremnek gazdagon, de az elmúlt években a cserszegi fűszeres, a kékfrankos, a merlot és a chardonnay fajták is egyre inkább terjednek.
Utóbbi néhány szőlőfajtával kapcsolatban a balatoni és somlói borok közötti válogatásunkban azoknak szerettünk volna egy rövid bormustrát készíteni, akiknek nem mond semmit a testesebb, fűszeresebb, kerek tanninokban gazdag és hosszabb lecsengésű kifejezés a borról, amit éppen velünk kóstoltatnak. Mindenesetre bárhol is járnak, poharazgassanak kedvükre!