Sátor helyett: nyaralás jurtában

jurta, Kunszentmiklós, 2008. augusztus 9.
Egy lakó figyeli a rendezvényt a jurta táborban, a kurultáj (törzsi gyűlés) helyszínén a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Bösztörpusztán.
Vágólapra másolva!
Aki királyi otthonra vágyik, nem kell minden vagyonát odaadnia érte. Egy jó minőségű jurta nem kerül többe ugyanis félmillió forintnál, de az sem ritka, ha valaki csak átmeneti szállásként használja a jurtát nyaraláshoz. A romantikafaktora ugyanis meglehetősen magas.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Beliczay László

A legenda szerint Kun László királyunk például nem volt hajlandó beköltözni kacsalábon forgó palotába, helyette egy egyszerű jurtát kívánt magának lakhelyül. Az ok egyszerű: a nagyméretű, speciális sátor egészségesebb légkört biztosított, mint bármelyik pazar középkori épület.

A jurta nyáron és télen is egyaránt használható, hiszen a nagy hidegek idején is könnyedén fűthető. A füst az épület tetején távozik, átlevegőztetése és hőszigetelése egyaránt megoldott. A kupola alakú forma pedig a hő visszasugárzását szolgálja. Hogy mennyire igazak őseink elgondolásai, nem tudhatjuk, néhány praktikus eljárásra mégis érdemes odafigyelnünk, ha az ő példájukat követjük. Tilosnak tartották a küszöbre való lépést, hitük szerint ugyanis így felébredhettek a házi szellemek, és bajt hozhattak a családra. A jurtában az ajtóval szemközt helyezkedett el a családfő, mellette a felesége - az egyik oldalon így alakult ki a férfi, a másikon a női oldal. A családfőhöz legközelebb a rangban magasabb szintet képviselők feküdhettek.

Nyaralás jurtában akár 2000 forintért fejenként
Vannak, akik arra esküsznek, hogy jurtát házilag összeállítani tényleg nagy kaland - mások inkább már készen vásárolják a nagyra nőtt lakóépületet. Az utóbbi időben egyre többeket ösztönöznek arra, hogy építkezés, vagy házvásárlás helyett jurtába fektessék megtakarított pénzüket. Ha azonban e lépés megtétele előtt szeretnénk kipróbálni, hogy milyen egy éjszaka a jurtában, nem árt tudni, hogy van egy-két üdülőhely ilyen fajta szálláshelyet is kínál vendégei számára.

Az Őrségben például májustól szeptember végéig fogadnak vendégeket jurtában, ahol általában két tradicionális mongol ágyat helyeznek el, de igény esetén több pótágy is kérhető. A jurta napi ára 6000 forint körül van, fejenként minimálisan 3000 forint. Azonban szezonon kívül is lefoglalhatjuk a szállásunkat jurtában, ahol 15 fok feletti hőmérséklet esetén, ha szükség van rá, egy kis felárért cserébe be is fűtenek nekünk.

A fejenként a szállásért kétezer forintot elkérő Ópusztaszeri Ménes és Jurtaszállás szintén a kedvenc szálláshelyek közé tartozik, ugyanis itt nem csak a jurtalét varázslatos, de úgy felkelni a nappal, hogy mellettünk lovak száguldoznak, már önmagában is kaland. Baráti társaságoknak, családoknak például ideális kirándulás lehet, ha az Ópusztaszeri park mellett Szegedre is ellátogatnak. Mi kipróbáltuk az ópusztaszeri jurta-élményt, és tényleg csak ajánlani tudjuk.

A jurtának manapság magas a romantikafaktora
A kényelmen túl ugyanis a romantika az, ami abszolút garantált minden évszakban. Hosszabb ideig tartó nyaraláshoz kiváló megoldás lehet egy jurta telepítése, ráadásul költségkímélő, hiszen néhány száz ezer forintból - hosszútávú befektetéssel - megspórolhatjuk a többhetes kikapcsolódás szállásdíját.
Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy jurta egyik helyről a másikra való áthelyezése bonyolultabb és időigényesebb művelet, mint a sátor felhúzása, így naponta helyszínt váltani meglehetősen körülményes megoldás vele. Nézzünk ki inkább egy kellemes tisztást - akár lovak közelében -, húzzuk fel a jurtát és rakjunk tüzet, ahogyan tették egykor őseink.