7 legjobb bringatúra hazánk legszebb tájain

stég, bicikli, kerékpár, túra
Vágólapra másolva!
A nyárral elérkezett a bringatúrák időszaka is. Akár egy, akár többnapos túrát tervezünk, az ország számtalan szebbnél szebb szeglete vár felfedezésre a Balaton környékétől egészen a Tisza-tóig. A legjobbakat ajánljuk a Kis-Balatontól a Bükk-fennsíkig.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Varga György

1. Kis-Balaton
Talán mindenki emlékszik a Tüskevárból ismert beregre, Matula bácsi birodalmára, nos a Kis-Balaton környékén járva szinte minden úgy fest, ahogy a regény lapjain olvashattuk. Hatalmas területen, ritka madárfajokat figyelhetünk meg, s még télen is élénk vízi élettel találkozhatunk.

Zalakarosról kiindulva egy könnyű 30 kilométeres túra keretében fedezhetjük fel ezt a varázslatos vidéket a Zalakaros - Zalakomár - Kápolnapuszta - Balatonmagyaród - Kányavári sziget - Zalavár - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros útvonalon. A Kis-Balaton környékének egy részén tilos kerékpárral közlekedni, a festői Kányavári sziget azonban szabadon bejárható, így akár kerékpárról is megismerhetjük a gazdag madárvilágot.

A szigetet egy tanösvényen járhatjuk körbe, amelyen a kiállított tablókon információkat is kaphatunk a Kis-Balaton környékén élő madárvilágról. Érdemes elsétálni a sziget közepén lévő kilátóba is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A sziget tavasztól őszig kitűnő horgászhely. A 30 km-es útvonal ezen kívül is sok érdekességet rejt: van itt bivalyrezervátum, a tó történetét bemutató kiállítás a Kis-Balaton házban, de Cirill és Metód emlékhelyét is érdemes felkeresnünk.

2. Dunakanyar
Ez az útvonal az egyik legnépszerűbb a budapesti bringások körében. Az útvonal jobbára a Duna mellett halad, így gyakran élvezhetjük a folyam látványát, betekinthetünk a szigetek és az ártéri erdők élővilágába. A kerékpárút többször érinti a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét, ahol számos természeti látnivalóban gyönyörködhetünk. A természeti értékeken túl figyelmet érdemelnek a terület kulturális és történelmi emlékei is, így például Vácott a vármaradványok, a barokk templomok, a "Memento Mori" kriptakiállítás, Verőcén a Gorka, Zebegényben a Szőnyi István emlékmúzeum. Akinek ez a távolság nem elég, vagy megerőltetőbb terepviszonyokra vágyik, Nagymarosnál kitérőt tehet a Börzsöny lejtői felé, esetleg meghosszabbíthatja a túrát az Ipoly völgyében.

3. Tisza-tó
Az utóbbi időben több kerékpáros fejlesztés is megvalósult a tó környékén, így a Tisza-tó és települései egyre népszerűbbek a biciklis turisták körében. Javasolt túránk a Tisza-tó nyugati partján lévő Poroszlóban indul, végighalad a keleti parton, majd a dél-keleti csücsökben, Kiskörén zárul. A túra során a tó melletti településeket felfűző közúton haladunk. A Poroszló-Tiszafüred szakaszt leszámítva csendes útszakaszokon haladhatunk. Az útvonal hol a tó partján lévő töltésen halad, hol pedig ártéri erdőn hajtunk keresztül, de mindvégig gyönyörködhetünk a Tisza-tó páratlan látványában és élővilágában. Útközben érdemes megállni a hangulatos Tiszaderzsben, ahol megtekinthetjük a kastélyokat és az Árpád kori romkertet is. A túra a kiskörei állomásnál ér véget.

4. Villányi borút
Pécsről kiindulva több izgalmas lehetőség is kínálkozik, de ezek közül is a Villány-siklósi borút a kedvencünk. A túra Pécsről előbb Kozármislenyen át Palkonyára, erre a parányi, mediterrán hangulatot árasztó településére vezet. A falu határában gyönyörű horgásztó várja e sport szerelmeseit. A túra a Villány-Siklósi borúton folytatódik, első állomás a villánykövesdi pincesor, ahol ki-ki megtalálhatja a számára kedves pincét és természetesen meg is kóstolhatja a nedűket. Az út Villányban folytatódik, ahol felkereshetjük a híres bormúzeumot, Siklóson pedig nem szabad kihagyni a műemlék vár megtekintését sem.

5. Pécs, Jakab-hegy
A baranyai megyeszékhelyről kiváló hegyi-kerékpáros útvonal indul különböző nehézségi fokozatokban. A legtöbb turistatérkép pontosan jelöli azokat az útvonalakat, amelyeket használhatnak a bringások a helyekben, de nem árt tudni, hogy a parkerdei épített turistautakon, illetve a természetvédelmi területeken tilos a biciklizés. Ezeken a turistautakon a gyalogos turistáké az elsőbbség, s komoly pénzbüntetést kockáztat, aki ezt figyelmen kívül hagyja.
Az általunk javasolt túra 5 kilométer hosszú és végpontja a 602 méter magas Jakab-hegy. A túra kiindulópontja a Remete-réten van, ahonnan a kék jelzést követve juthatunk el a hegyre. Itt pihenésképpen megtekinthetjük a középkori Pálos kolostor romjait is. A túra szintkülönbsége 300 méter.

6. Bükk fennsík
Ezt a túrát az edzettebb bringásoknak ajánljuk, bár némi felkészülés után, kényelmes tempóban a kevésbé gyakorlottak is teljesíthetik. Az útvonal a Bükk vidékének legszebb tájait keresi fel. Szilvásváradról kiindulva egy ideig a kisvasút nyomvonalát követve tekerünk, majd balra kanyarodva néhány kilométer után következik az út legnehezebb része, egy 13 kilométer hosszú lejtő.
Útközben megpihenhetünk a gyönyörű panorámát kínáló kilátóhelyek egyikén, a Gerenna-várnál, vagy a kalapati parkolónál lévő Millenniumi kilátónál. Az emelkedő szakasz után elérkezünk a Bükk legszebb részéhez, a Bükki-fennsíkhoz, ahová a sziklába vájt Olasz-kapun keresztül juthatunk el. A zsidó-rétet elhagyva elénk tárul a fennsík egyedülálló ligetes, fás panorámája. Itt érdemes hosszabb időre is megállnunk. A csipéskúti elágazásnál balra fordulva egy meredekebb szakasz után jutunk el a bánkúti sí házhoz, túránk legmagasabb pontjához. Innen a már említett útvonalon juthatunk vissza Szilvásváradra, de a Gerenna várig le is vághatjuk az utat a sárga jelzés mentén. A Szilvásváradig tartó lejtős szakaszon nem árt az óvatosság, időnként megdöbbentően nagy kátyúk díszítik az utat.

7. Káli-medence
Sok biciklis kedvelt tavaszi, nyári úticélja a Káli-medence. A medencében igen változatos földtani viszonyok uralkodnak, leghíresebb képződmények a kőtengerek, amelyek egykori Pannon tenger medrének maradványai. A másik geomorfológiai érdekesség a Hegyestű-, amely a Káli-medence keleti szélén található Monoszlónál - mintegy 3, 5 - 4 millió évvel ezelőtt, sekély beltengerben történt vulkánkitöréskor keletkezett. A Hegyestű szintén a Balaton felvidéki Nemzeti Park része, fokozottan védett terület, látogatása korlátozott. A belépő 450 forint, de van diákkedvezmény és parkolásra is van lehetőség.
A medencében érdemes céltalanul tekerni, és néhány napot rászánni a hangulatos falvakra. Kihagyhatatlan program a Kornyi tó környéke, a Fekete hegy, Kékkút, Szentbékkálla, Köveskál, de valójában az egész kistérség, vagy ahogy a visszatérő turisták mondják, az utolsó domb utolsó fűszáláig minden.