Tényleg olcsó vízitúrák a Tisza-tavon

tisza, kenu, túra, evezés, illusztráció, vizitúrázók a tiszán
Vágólapra másolva!
A Budapest környéki evezési lehetőségek egy részéről már beszámoltunk egy korábbi összeállításunkban, de ha a Duna Római parti szakaszánál valamivel romantikusabb és vadregényesebb terepet szeretnénk találni a hétvégi vízitúrához, legjobban tesszük, ha a Tisza-tó felé vesszük az irányt. A tórendszer vize nyugodt, tökéletesen alkalmas a könnyebb túrákra, ráadásul akár napi kirándulásokat is tehetünk a nagyobb kikötőkből. És még csak egy vagyont sem kell érte fizetnünk.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Európában egyedülálló természeti kincsnek számít a Tisza, amely a szabályozások után a mai napig is megőrizte vadságát. A folyó szeszélyessége, gyors folyása, nagy kanyarulatai miatt sok esetben veszélyes, de a jóval szerényebb hajóforgalom és a gyönyörű környezet okán ez a folyó a vízitúrázók egyik kedvenc terepe. A gyors sodrású folyón minimális tapasztalat szükséges a vízitúrázáshoz, de a Tisza-tó hatalmas vízfelülete a kezdő evezősök számára is kitűnő választás lehet.

Akár egy napra is megszerveznek nekünk egy vízitúrát

Maga a tó egyébként a folyó duzzasztása révén jött létre, s teljes területe eléri a 127 négyzetkilométert. A folyó 46 kilométeren szeli át a szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított vadregényes tájat, ahol a városi ember számára már-már hihetetlenül gazdag élővilág tárul a szeme elé.
A Tisza-tavon való vízitúrázáshoz nem szükséges különösebb szervezés. Ma már több tucat kisebb cég foglalkozik vízitúrák szervezésével, amelyek nemcsak a szükséges felszerelést és a hajókat biztosítják, de a csomagok szállítását is elintézik a túra kezdő és végpontja között, illetve a közbülső megállóknál. A Tisza-tavon még annyi gondunk sincs, hogy több napi holmit csomagoljunk, hiszen a túraszervező cégek egynapos túrákat is szerveznek, szakértő vezetővel.

Egy 4 km-es táv alatt belekóstolhatunk a jóba

Indulás előtti legfontosabb teendő a helyszín és táv kiválasztása. Kezdőknek nem célszerű a hosszabb, akár kéthetes kenutúrákkal indítaniuk, mert bár a folyással megegyező irányban haladunk jobb esetben, a napi nem ritkán 20-25 kilométer megterhelő lehet a gyakorlatlanok számára.

A leginkább klasszikusnak nevezhető túra a Felső-Tisza vidékét járja be. A klasszikus 8 napos túra a Tiszabecstől-Tokajig tartó 200 kilométeres szakasz, de létezik könnyített program is, amelyben öt napon keresztül evezünk Tiszabecstől Tuzsérig, de közben két pihenőnapot is beiktatnak a 128 kilométeres távon a szervezők. Az abszolút kezdőknek a Dombrád és Tokaj közötti, 2 és fél nap alatt teljesíthető 4 kilométeres távot ajánljuk, hiszen ennyi idő bőségesen elegendő ahhoz, hogy valaki belekóstoljon az evezésbe, és később már egy hosszabb távval próbálkozzon.

A Tisza felső vidéke a folyó legszebb részei közé tartozik. A viszonylag szűk meder és a változó vízállás miatt ezen a részen szinte nincs nagyhajós forgalom, és a vadregényes partszakaszok, nagy folyókanyarulatok, hívogató homokpadok teszik ezt a szakaszt igazán vonzóvá a túrázók körében.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor



Legnépszerűbb túraútvonalak

Aki pedig a Tisza-tavon és a környéken szeretne evezni rövidebb, hosszabb távon, íme az útvonalak:

1. Tiszafüred - X. öblítő csatorna - Tisza 430-436 fm-IX. öblítő csatorna - Nyárád ér - Eger patak - Poroszló csónakkikötők

2. Tiszafüred - X. öblítő - Aponyháti öblítő - Nagymorotva - Szartos - Eger-patak - Poroszló csónakkikötők

3. Tiszafüred - Kis-Tiszán Poroszlóig

4. Sarud - Kis-Tiszán Poroszlóig

5. Tiszafüred-VIII. öblítő csatorna-Tisza-VI. öblítő csatorna- Szilas -fok-Csapói-holt Tisza a 43. pontnál-Poroszló

6. Tiszafüred-Örvény - VI. öblítő csatorna - Kozma-fok - Sarud

Szükséges felszerelések

A vízitúrák során nélkülözhetetlen és kötelező felszerelésekről nem árt időben tájékozódni. A jelenleg érvényben lévő Hajózási Szabályzat szerint a túrák során a hajóknak rendelkezniük kell az utasok számával megegyező evezővel, minimum egyliteres vízmerőedénnyel, vagy szivaccsal az esetleges vízszivárgások ellen. Minden hajóban kell, hogy legyen egy legalább 5 méter hosszú kötél, a hajó rögzítéséhez a súlyának 5 százalékát kitevő horgony, vagy valamilyen egyéb súly, és egy fehér fényű lámpa tartalék izzóval.

A legfontosabb kötelező felszerelési tárgy azonban a mentőmellény. Ezeket sok esetben nem viselik az evezősök, ami egyrészt veszélyes, másrészt büntetést is vonhat maga után, ha a rendőrök észreveszik.
Azoknál a túráknál, ahol nem vesszük igénybe a csomagszállítást végző autókat, célszerű valamilyen vízhatlan tárolóeszközt magunkkal vinni. Ilyen célra leggyakrabban műanyag, jól zárható hordókat, vagy zsákokat használjunk, amelyeket a legtöbb túraszervező cégnél is kibérelhetünk, de szükség esetén kereskedelmi forgalomban is kaphatók. A vízhatlan hordók előnye, hogy boruláskor nem merülnek el, így mindig kéznél lehet a szükséges száraz holmi. A legtöbb túrszervező cégnél a sátrazáshoz szükséges felszereléseket is lehet bérelni, sőt például bogrács kölcsönzésére is van lehetőség.

Fontos tudni, hogy például a Tisza mentén lévő kempingekben a szállásköltség általában nem szerepel a túrák részvételi díjában. Természetesen vannak olyan túrák is, ahol a befizetett árban szállást és napi egyszeri étkezést is biztosítanak, ezekről azonban pontosan érdeklődjünk, mielőtt befizetnénk a díjat.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Festőművészek eveznek katamaránjukkal Tiszabecsnél


Néhány ezer forintból kijön

Korábban már említettük, hogy a Tisza-tónál is több cég foglalkozik vízitúrák szervezésével különböző hosszúságban. A Békatutaj Egyesületnek például egy- és kétnapos túrái is vannak, sőt olyan kirándulásokra is befizethetünk, ahol biciklivel és kenuval teljesítjük a távot. Június 29-én például kétnapos családi vízitúrát tartanak a tavon, amely személyenként 13 500 forintba kerül. Az ár a hajóbérlés és túravezetés mellett tartalmazza a napi háromszori étkezést és a sátras szállás költségét is.
A Kalandor Vízitúra szervezésében 7500 forintért vehetünk részt egy szintén kétnapos evezőstúrán. Itt is sátorban lehet aludni, de ezért már külön kell fizetni, személyenként a két éjszakára 2800 forintot.