A Szelidi-tónál van a legjobb főtt kukorica

Szelidi-tó, Dunapataj, strand
Vágólapra másolva!
A budapestiek körében szinte alig ismert, a Kiskunságon ugyanakkor az egyik legkedveltebb nyaralóhellyé nőtte ki magát az utóbbi években a Szelidi-tó. Mi a hétvégén ott jártunk, strandoltunk egy rövidet, megtaláltuk a nyár eddigi legfinomabb és legolcsóbb csöves kukoricáját, a Szittyó téren pedig a sok kiskocsmát.
Vágólapra másolva!

Forrás: Szelidinfo

Már a török korban is ismerték a Szelidi-tó vizének gyógyító hatását, de nem elsősorban ezért, hanem a tó gyönyörű fekvése miatt indult meg a 80-as évek elején, az északi oldalon a nyaralóparcellák kiépítése. A tó mintegy 5 kilométer hosszú, 150-200 méter széles, vízmélysége 3-4 méter mély átlagosan. A Dunapataj és Kalocsa között található Szelidi-tó teljes vízfelülete közel 80 hektár, ezzel az ország ötödik legnagyobb tava. A tó csupán egyötöde beépített, a nagyobb része természetvédelmi terület. A déli parton egy kilométer hosszan nyúló szépen kiépített és felszerelt strand pedig balatoni mércével is színvonalasnak számít.

Ezen a strandon nincs tömeg
A kezdeti vadregényes állapot már a múlté, ma már jól karbantartott utcácskák, csatornahálózat és villanyvezeték is van, a nyaralótelkek pedig szép lassan teljesen beépültek. A tó ezen oldala inkább a horgászok birodalma, már csak azért is, mert a tó vize itt gyorsan mélyül, strandolásra, a gyerekek miatt nem igazán alkalmas.

A déli parton ezzel szemben kitűnő strand várja a vendégeket a beépített szakasz teljes hosszában. A 80-as évek szocreál hangulata még itt-ott fellelhető, de a helyi önkormányzat évről évre a lehetőségekhez képest fejleszti, szépíti a partszakaszt, így a strand ma már valóban minden igényt kielégít.
A strandra belépőt kell fizetni, ami felnőtteknek 600, gyerekeknek 300 forintba kerül, de ha délután 4 óra után érkezünk, féláron léphetünk be, a kapott karszalaggal pedig bármikor ki- és bejárhatunk. Bár a tó vízfelülete nem nagy, tömeg szinte alig van, még a nyári forró hétvégéken is 2000-2500 vendég van egyszerre a strandon, így mindenki kényelmesen elfér és a vízi sportokra is marad hely.

Van kötélpálya, pancsoló és olcsó főtt kukorica
A strandon óriáscsúszda, sportszerkölcsönző működik és legújabban az extrém sportok kedvelőinek mászófalat és kötélpályát alakítottak ki. A kölcsönzőben vízibiciklit és kajakot is bérelhetünk, valamint időnként szörfhöz is hozzá lehet jutni, bár legutóbbi ott jártunkkor ez a szolgáltatás szünetelt. A kétszemélyes kajakot 2000 forintért bérelhetjük ki, és a vízibicikli sem sokkal drágább. Aki mozgalmasabb sportra vágyik, homokos strandröplabda-pályán gyakorolhat. A partszakasz ideális a gyerekes családok strandolásához, hiszen a víz itt lassan mélyül és több helyen is pancsolókat alakítottak ki a gyerekek számára.

A strandon büfék és éttermek is vannak, a hagyományosnak mondható kínálattal, de aki erre jár, kötelező kipróbálnia a kolompos kiskocsival közlekedő és termékét elképesztő orgánummal kínáló kukoricás bácsi főtt kukoricáit, ami egyrészt az ország talán legfinomabbja, másrészt jóval olcsóbb, mint mondjuk a Balaton partján.

Rekordlistás halak és tanösvény rossz időre
Az aktívabbak számára, esetleg rossz idő esetére remek program lehet a tó partján kialakított tanösvényen tett rövid kirándulás. A 2,4 kilométer hosszú tanösvényen megismerhetjük a Szelidi-tó és a Kiskunság páratlan növény- és állatvilágát. A tavat egy 360 hektáros természetvédelmi terület veszi körül, ami növényi gazdagságával a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme. A tó teljes egészében körbejárható akár gyalogosan, akár kerékpárral.

A Szelidi-tó említésekor nem mehetünk el szó nélkül a horgászat mellett. A tó kitűnő horgászvíz, számos rekordlistás halat adott már az itt horgászóknak. Mind békés, mind ragadozó halak szép számmal élnek a vízben. Horgászni a partról (főszezonban a strand teljes területét kivéve), az északi parton stégekről, illetve csónakból is tudunk. Csónakbérlésre a Víg-horgász Panziónál van lehetőség. A napijegy 3200, a hetijegy 11 ezer forintba kerül. Az engedélyeket megválthatjuk a parton lévő horgászboltban, vagy Dunapatajon.

Szállás és kiskocsma is van bőséggel
A tó déli partján több panzió és kemping is üzemel, de ha hosszabb időt szeretnénk itt eltölteni, mindkét oldalon több nyaralótulajdonos is bérbe adja házát, érdemes a közeli Dunapatajon érdeklődni a lehetőségek felől. A faluban egyébként bevásárlási lehetőség, orvos és gyógyszertár is van.
A szórakozási lehetőséget a déli parton lévő beszédes nevű Szittyó-tér biztosítja, ahol több kiskocsma, étterem és diszkó is működik, főszezonban pedig minden pénteken és szombaton utcabált tartanak.