Egy orfűi nyaralás is megér egy kalandot

Orfű, Horgászok az orfűi Pécsi-tó északi részén
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Ha nyaralásról esik szó, Orfű valahogy méltatlanul háttérbe szorul. Pedig itt van az ország talán egyik legszebb fekvésű tórendszere, ahol nemcsak strandolni érdemes, de a számtalan vízisport és túrázási lehetőség mellett, a kifejezetten extrém overallos barlangtúrát is ki kell próbálni. Néhány nap Orfűn, megér egy kalandot.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az Orfűi-tórendszer leginkább a pécsiek körében ismert, esetleg a Fishing on Orfű fesztivállal összefüggésben hallani róla. Egy legközelebbi pécsi kirándulás, esetleg a közelgő Ördögkatlan fesztivál azonban kiváló kiegészítő programja lehet, ha fogjuk magunkat és elautózunk Orfűre, ahol az ország egyik legszebb, igaz mesterséges kialakítású tava található. A völgyön átfolyó patakot a hatvanas években egy völgyzáró gáttal duzzasztották tórendszerré, amely ma a pécsiek elsőszámú nyaraló- és pihenőhelyévé nőtte ki magát.

A tórendszer legnagyobb tava, a Pécsi-tó 1966-ban jött létre és ma ez Baranya-megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava. A 70-es, 80-as évek romantikus szocreál hangulata ma már a múlté, igazi többfunkciós üdülőövezet létesült itt, ahol nemcsak a strandolásé a főszerep, de ez lett a környék vízisport- és horgászközpontja is. A vízisportok kedvelői inkább a Pécsi-tavon, a horgászok a Kovácsszénájai-tavon élhetik ki szenvedélyüket.

Nincs hiány a vizes sportokban
Az orfűi Kis-tó temészetes vízű strandja két hektár területen található, végig homokos aljzatú, ellenőrzött vízminőségű fürdőhely, amely nemcsak strandolásra, de a vízi sportokhoz is ideális.
Az egykori sporttábor területén kialakított Aktív Víziturisztikai Központban gyakorlatilag bármilyen sporteszközhöz hozzájuthatunk. Bérelhetünk egyes, páros és négyes kajakot, illetve kenut, szörföt, vitorlást, sőt még sárkányhajót is, igaz utóbbihoz előzetes időpont egyeztetés szükséges. Egy négyszemélyes kenu egy órára 1600 forintba, egy napra 6000 forintba kerül.
Itt működik a Pécsi Kajak Kenu Club és az Orfűi Szörfklub is, amelyek több válogatott versenyzőt is adtak, és versenyzőik nagy világversenyeken értek el előkelő helyezéseket.

Biciklitúrák az egész családnak
Leginkább tavasszal és ősszel, de ilyenkor nyáron is sok bringás keresi fel a tavak környéki útvonalakat. A legnépszerűbbek a gyerekek számára is könnyen teljesíthető családi útvonalak. A legegyszerűbb túra a Pécsi-tó megkerülésével indul, majd a tekeresi tanösvényen és kerékpárúton halad végig, érinti Kovácsszénáját, majd visszatér Orfűre. Ez az útvonal végig jól kiépített bicikliutakon halad végig.

Szintén kedvelt útvonal az Abaligeti barlanghoz vezető túra, ami a Kalap-hegyet is érinti, illetve a Pécsi-tó-Orfű-Mecsekrákos-Bános-Malommúzeum-Kis-tó strand-Aquapark szakasz is.
Persze vannak egynapos, hosszabb, 30-40 kilométeres túrák is különböző nehézségi fokozatban. Egyik ilyen például a Mecseki Extrém Körút, amely az Orfű - Remeterét - Lapis (kilátó) - Fehérkút - Árpádtető (MecsExtrém) - Orfű útvonalon visz keresztül. A 32 kilométeres túrán erős emelkedők is vannak, így ezt csak az edzettebbeknek ajánljuk.

Vízlépcsők és kolostorromok mellett túrázhatunk
A Mecsek az ország egyik legjobban kiépített és karbantartott túraútvonal-hálózatával büszkélkedhet. Orfűről is több tucat lehetőség közül válogathatunk. Választhatjuk például a 19 kilométeres hosszúságú Orfű-Mánfa útvonalat, amely a Orfű-Mecsekrákos - Bános - Vágottpuszta - Kőlyuk-barlang - Dóczy malom - Árpádkori-templom - Cserma aljai erdő- Sikondai halastavak - Carmelita kolostor - Kereszt-hegy - Bak-hegy - Bános - Mecsekszakáli-templom - Orfű-Mecsekrákos útvonalon vezet végig. A túra során több kihagyhatatlan látnivaló is szembejön: vízlépcsők, barlang, források, patakok, XII. századi műemléktemplom, horgásztó, kolostorrom és természetesen maga a változatos erdő.

Extrém barlangtúra 60 centis bejáraton át
Igazi különlegességnek számít az orfűi Mészégető-források barlangjában tett overallos barlangtúra, amelyet szakavatott vezető kíséretében próbálhatunk csak ki. A változatos belső méretű, aktív patakos, kiépítetlen barlang előzetes bejelentkezést követően, térítés ellenében látogatható. A túra hossza 400 méter. A szükséges felszerelést a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja a látogatók részére.
A járatok időnként kifejezetten szűkek, a bejárat csupán 60 cm magas, a barlang átlagos szélessége is csak 1 méter és sok helyütt csupán négykézláb lehet haladni. Van olyan része, ahol egy vastag iszaprétegen kell átvergődni, máshol pedig derékig érő vízben bukdácsolnak a vállalkozó kedvűek. A látvány ennek ellenére mindenért kárpótol, hiszen cseppkövek, vízesések és éles kőpengék szegélyezik az utat.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Itt csónakkal is pecázhatunk
Ugyan az orfűi tórendszer mindegyikén lehet horgászni, ha egyet kellene kiválasztani, a Herman-Ottó-tavat ajánljuk, ez a környék második legnagyobb tava. A tavat a hasonló nevű horgászegyesület hasznosítja, és változatos terepet kínál, akadókkal, nádasokkal. A tavon engedélyezett a csónakhasználat, így a nehezebben megközelíthető részeket is könnyen elérhetjük. A fenekező horgászat kedvelői jó, ha tudják, hogy az 1,4 méteres átlagmélységű tó aljzata időnként erősen iszapos. A horgászvíz elsőrangú süllőző és harcsázóhely, de van itt bőven ponty, amur, kárász és néha csuka is. A napijegy 2500 forintba kerül.