A nudikemping nem ciki, csak más világ

naturista kemping, nudisták, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kegyetlen igazság: naptár szerint még egy hét, és itt a szeptember, lassan jön az ősz, a borongás meg az esernyők ideje. De a nyár most még tart, két napot kapunk a felfrissülésre, aztán a hét közepétől ismét strandidő. Akinek pedig erkölcsei engedik, és gátlásai sem korlátozzák, az pucérkodjon még egy utolsót a vízparton, akár egy nudista kempingben. Két rutinos naturistát kérdeztünk a témáról, akik szerint pucérkodni jó, mert demokratikus állapot, és a textiles kempingekkel ellentétben sokkal fesztelenebb.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP


A pucérság demokratikus
A megrögzött naturista kempinglátogatók mind egyetértenek abban, hogy különleges hangulata van egy olyan helynek, ahol nemcsak a vízparton, de a presszókban, a kemping utcáin, az összecsukható székeken - és egyáltalán mindenhol csak meztelen emberek járnak-kelnek.

"Megszűnik az emberek közti különbség egy jelentős része, már csak azért is, mert a pucérság demokratikus. Ha a másikra nézel, nem látod, hogy gazdag vagy szegény, hogy egyetemi professzor vagy bolti eladó, sokkal inkább azt veszed észre rajta, ami közös bennünk. Úgyhogy nekem főleg a nagy felszabadultságról szól a nudikemping: mintha ott egy más világban lennék. Ráadásul külön szívmelengető látni, amikor nagy családok érkeznek, több generációval: nagyszülők, szülők, gyerekek, és mind felszabadultan meztelenek. Ilyen fesztelenséget egy textiles kempingben sosem éreztem még."- mondja Kornél, aki már 20 éve jár rendszeresen naturista kempingekbe.

Persze aki még sosem járt ilyen helyen, nehezen tudja elképzelni, hogy a meztelenség egyben fesztelenséget is jelent, ezért sokaknak inkább a lehetséges kellemetlen helyzetek ugranak be először.

Nem ciki, ha meztelenül találkozom egy ismerőssel?
Fontos, hogy ha azon filózunk, elmenjünk-e egy ilyen helyre vagy sem, akkor tudjunk róla: komoly viselkedési illemkódex szabályozza az itteniek életét, éppen azért, hogy minden simán és gördülékenyen menjen. Ebből következően sokkal nagyobb eséllyel füttyögetnek egy szép nőnek a városi utcán, mint egy naturista kempingben. Általában véve minden kihívóan szexista, erotikus viselkedés tiltott a nudista helyeken, de az elmondások szerint nem is olyan a hangulat, hogy ezzel foglalkoznának.

Gyerekek, fiatalok és idősek, családosok, párok egyaránt meztelenül vannak, és nem túlzás azt állítani, hogy inkább családias a légkör. Ha pedig valakit előre frusztrál annak a lehetősége, hogy összefut egy ismerősével, annak eláruljuk: az ismerős is pucér lesz, úgyhogy kölcsönösen nem hányhatnak semmit egymás szemére.

Itt a szabad testérzetről van szó
Többen vannak, akiket egyedül az tart vissza a nudista kempingek kipróbálásától, hogy saját testüket nem tartják elég szépnek, és félnek, hogy mások meglátják a rejtett hurkákat, formákat. Na most az a helyzet, hogy egy naturista kempingben tényleg mindegy, hogy hogyan nézünk ki. Mert ugye ide elvileg (és gyakorlatilag is) nem becsajozni / bepasizni megy az ember, hanem a felszabadult meztelenség megéléséért. És ami a legkomolyabb, hogy a többség tényleg ezért van itt!

Az emberek itt nem azzal töltik az idejüket, hogy titokban egymást figyeljék és cikizzék, hanem a saját érzéseikkel, örömeikkel vannak elfoglalva. Mariann, aki másfél évtizede szeretett bele a nyári meztelen kempingezésekbe, erről azt mondja: "Szó sincs itt magamutogatásról meg kukkolásról! Ez az egész a szabad testérzetről szól. Szabadabban, kényelmesebben érzem magam meztelenül a nagy melegben, mint felöltözve: az egész testem átjárja a nyári szellő, nem melegít semmilyen ruhadarab."

De hol vannak nudista kempingek?
A legismertebb és legnagyobb múlttal rendelkező naturista strandok és kempingek egyértelműen Délegyháza, Balatonberény, Balatonakali és Szikisósfürdő. Aki ezeket választja, az gyakorlatilag nem nyúlhat mellé, mindegyikben közel ugyanazt kapja: sok felszabadult pucér ember sátrak és lakókocsik közt, plusz napfény és strand.
Akinek esetleg ezek a helyek messze lennének, az még mindig elmehet Szigetmonostorra, Nemesbükre és Szalkaszentmártonra, ahol további naturista műintézmények találhatók, plusz ezen a linken egy elég jó keresőt talál, aki inkább máshol meztelenkedne.

Kornél, 20 éve rendszeres kempingező, pesszimista
"Kicsit borúlátó vagyok, ha a hazai nudista kempingekre gondolok. Az az érzésem, hogy egyre kevesebben látogatják őket, ezért aztán a pénz apad, amiből a kempingek gazdálkodhatnak. Ez pedig bizony magával hozza a színvonal esését is: érezhető, hogy lassan, de biztosan egyre lepukkantabbak a hazai helyek, és emiatt az igényesebb vendégek is egyre kevésbé jönnek. Fontos volna, hogy megint minél több fiatal, családos és igényes látogató legyen. Érdekes, hogy a szomszédos Ausztriában, meg Németországban nem érezhető ez a leszállóág, vagy legalábbis én nem veszem észre."

Mariann, 15 éve kempingezik, lelkes
"Szerintem nagyon klasszak a hazai helyek, nem különböznek attól, amit külföldön tapasztaltam. Az viszont helyi sajátosság, talán mert olyan kicsi ország vagyunk, hogy a nudista kempingek nagyon bensőséges hangulatúak, az emberek jó része már megismeri egymást arcról. Meg persze azért is lehet ez, mert a nudizók nagyobb része valamilyen klubhoz tartozik, és ott rengeteg közös programot szerveznek a nyári kempingezéstől függetlenül is. Részemről nem vagyok egyik ilyen klubnak se a tagja, de már velem is előfordult, hogy szóba elegyedtem olyannal, akivel már tavaly, meg azelőtt is együtt kempingeztünk. Szeretem ezt a vidám, közösségi hangulatot!"