hirdetés
Haraszthy ÁgostonSonomaTokajtestvérvárosbor

Megvan Tokaj kaliforniai testvérvárosa

2012.08.30., 9:08|Utolsó módosítás:2012. 08. 30., 11:41|

Tokaj és az amerikai nyugati part bortermelő fővárosa testvéri szövetségre lép - méghozzá a kaliforniai szőlőtermésztést és borászatot megalapító Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulóján.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

San Francisco így borünnepet indít, meglehetősen sok magyar vonatkozással, de nem kell kétségbe esniük az utazni nem tudó magyaroknak sem, hiszen október elején hozzánk is megérkezik a Red & White című amerikai-magyar kortárs kiállítás, amelyet előtte a tengerentúlon élvezhetnek a nedű szerelmesei- írja az MTI. 

Tokajban - szintén az ünnep keretében - október 5-én tartják meg a Haraszthy200 Borkonferenciát. Másnap pedig a két város szövetségét köszöntő gyermekrajz-kiállítás nyertes alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek a héten Kaliforniában már láthatók. A bor hangjai, a zene ízei címmel zenei est is hallható és ízlelhető lesz a magyar borfővárosban. E sorozat arra is lehetőség, hogy újabb alkalmat kapjanak a tokaji borok az amerikai piacon való bemutatkozásra, és persze az országimázsnak sem árt a hírverés.

Európából vitte a szőlőtőkét Kaliforniába
Haraszthy Ágoston 1812-ben született a bácskai Futakon, középnemesi családban. Jogi pályára készült, majd 1830-ban felvételt nyert I. Ferenc Magyar Királyi Testőrségébe, később megyéjének követe lett a pozsonyi országgyűlésben. Először az 1830-as években járt Amerikában, majd 1844-ben a családjával együtt véglegesen az Újvilágba költözött. Wisconsin államban Széptáj néven várost alapított (ma Sauk City), ahol templomot, iskolát épített, gőzhajójáratot üzemeltetett és borászkodott.
   
1849-ben költözött át Kaliforniába, ahol San Diegóban telepedett le. 1850-ben ő a várossal azonos nevű megye első seriffje, majd marsallja. Haraszthy építtette meg San Diego első kórházát és börtönét. 1851-ben képviselőnek választották a Kaliforniai Népgyűlésbe.

1857-ben alapította meg az állam első borászatát, Buena Vista néven. 1861-ben mintegy 100 ezer szőlőtőkét hozott Európából, s ezzel több mint 300 szőlőfajta jelent meg Kaliforniában. 1862-ben a Kaliforniai Mezőgazdasági Szövetség elnökévé választották.
Haraszthy Ágoston 1869-ben Nicaraguában eltűnt, amikor megkísérelt átkelni egy folyón, valószínűleg krokodilok falták fel.