Oxigénbár nyílt a siófoki Víztoronyban

stég, siófok, víztorony
Vágólapra másolva!
Különleges bárt nyitottak Siófokon, a 100 éves, felújított Víztoronyban. A kávézóként működő Szentkirályi Oxigénbár egyedisége abban rejlik, hogy - a Balatonnál először - 90-95 százalékos oxigént szippanthat az ide betérő vendég.
Vágólapra másolva!

A térség egyik legjelentősebb turisztikai látványosságában üzemelő különleges helyszín ünnepélyes megnyitása a siófoki főtér felújításának alkalmából rendezett négy napos ünnepségsorozat idejére esett.

Oxigénfogyasztás a kilátóban

A Balaton "fővárosában", Siófokon ugyanis június 21-24. között négy napos fesztivál keretében avatják fel a főtéren véghezvitt felújítási munkák eredményeit (például a Sió Pláza, a Széchenyi szobor és a Víztorony). Ennek egyik kiemelkedő eseménye, hogy átadják Siófok legjellegzetesebb épületét, az idén 100 éves Víztornyot is, amely otthont ad az első Szentkirályi Oxigénbárnak. A város kilátóként is funkcionáló jelképének egyik felső szintjén mától kávézóként működik a piacvezető magyar ásványvízmárka oxigénbárja, amely elsősorban a cég oxigénnel dúsított ásványvizének népszerűsítésére jött létre.

Az impozáns Víztoronyban üzemelő, 66,5 m2 alapterületű oxigénbár egy időben 25-30 vendég kiszolgálására alkalmas. Egyedisége pedig abban rejlik, hogy a Balatonon és környékén először nyílik alkalma a helybélieknek és turistáknak arra, hogy az egészségre jótékonyan ható oxigént szippantsanak. Mindezt egy percenként 5 literes teljesítményű oxigén koncentrátor berendezés segítségével tehetik, amely a levegőből állít elő 90-95%-os oxigént.

"Számunkra is fontos a belföldi turizmus fejlesztése, ehhez csatlakozunk az oxigénbárunkkal. Ezzel a kuriózummal is szeretnénk hozzájárulni a hazai értékek növeléséhez. Keressük a hasonló, kiemelkedő minőségű helyeket Magyarországon, ahol létjogosultsága lenne újabb oxigénbárok megnyitásának, amelyek a tervek szerint franchise rendszerben működnének majd." - mondta Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A siófoki Víztorony története:

A múlt század elején a balatoni fürdőkultúra elterjedésével megjelent az igény a város ivóvíz- és csatornavíz-hálózatának kialakítására, hogy a nyaralók, villák minél komfortosabbá váljanak. A korabeli technológiának megfelelően szükség volt egy víztárolóra, amely nagy tömegű vizet tart magasan ahhoz, hogy a gravitáció elég nyomást biztosítson a vízvezetékrendszer működéséhez, így épült fel a mára már Siófok jelképévé vált Víztorony.

1911-ben határozat született arról, hogy elektromos árammal kell ellátni Siófokot, amely megteremti az alapot a víz- és csatornarendszer kiépítéséhez is, majd 1912 nyarán megkezdődtek a munkálatok. A Budapest felé vezető út jobb oldalán 120 méter mély kutat fúrtak, innen nyerte a város a vizet. Mivel víztároló medence kialakítását a térség domborzata nem tette lehetővé, Guth Árpád és Gergely Jenő budapesti vasbetontervező mérnökök tervei alapján felépült a Víztorony. A torony magassága 45 méter, a medence belső magassága 5 méter és 250 m3 víz tárolására volt alkalmas. 1914 körül, az első világháború kitöréséig csak néhány tehetősebb polgár tudta igénybe venni a közműszolgáltatásokat, mivel a lakosság nagyobb része megélhetési gondokkal küzdött. 1929-1935 között átépítették a vízvezeték-rendszert, így a város már a Balatonból nyerte a vizet. 1944-től 2 éven át a villamos energia hiány miatt nem üzemelt a vízmű és a II. világháború alatt a németek tüzérségi megfigyelő állomása volt, amelyet egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongált.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

1973-ban elkészült Balatonkilitiben az 5 000 m3-es víztároló és ez által a Víztorony eredeti funkciója feleslegessé vált, majd 1980-tól nem üzemelt - ez időtől Siófok jelképeként, turista-látványosságként szolgál. 2010-12 között újjáépült Siófok főtere és vele együtt újjászületett a Víztorony is. Megőrzi eredeti arculatát, ám két panorámalift könnyíti meg a kilátó megközelítését, ahonnan látható a Balaton északi partja (a Tihanyi apátság, Badacsony), de Belső-Somogy dombjai is felfedezhetők (pl. a Szőlő-hegy). Itt kapott helyet az exkluzív kávézó (Szentkirályi Oxigénbár) és egy ultramodern élménycentrum.