Megtisztítják a Balatont a karóktól

Karótlan erőfeszítések, karóhoz kikötött csónak, Csónak a nádasban Balatonkilitinél
Vágólapra másolva!
Nagy kalandra vállalkoztak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai: megtisztítják a Balaton védett öbleit a karóktól és az "egyéb máshová nem sorolható műtárgyak" maradványaitól. Munkájukat a vízirendőrség biztosítása mellett végzik.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Bózsai-öblöt a Palóznaki-, majd a Kerekedi-öböl követi, a kb. 500-ra becsült tárgyból idáig közel százat sikerült megtalálniuk a keresőknek, akiknek ez hivatali kötelességük is, hiszen a Balaton természeti értékeinek - és így a nádasoknak - a védelme kiemelt feladatuk. A keresés során az is kiderült, hogy főként a Balaton északi partján találhatók még olyan nagy kiterjedésű nádasok, amelyek egész öblöket borítanak és élőhelyeik egymásutánisága még megőrizte a természetes partközeli és parti élőhelyek vonásait.

Ezek az értékes nádasok védett, nemzeti parki területeknek minősülnek, és kiemelt figyelmet kíván ezen területek védelme. A vízi közlekedésnél is ügyelni kell e részekre, az erre vonatkozó rendelet szerint: "hajóútban hajózást veszélyeztető tárgyat elhelyezni, karót leverni, kishajót, csónakot, tutajt, vízi sporteszközt lehorgonyozni tilos. Hajóúton kívül csónak rögzítésére karó leverhető, azonban a helyszínről távozáskor azt az elhelyezőjének el kell távolítania".
A tóban felejtett horgászkarók idővel eltörhetnek, víz alá kerülhetnek, így veszélyt jelenthetnek a fürdőzők, szörfözők, vitorlázók számára is.