Szegeden óriás bográcsban rotyog a halászlé

Tiszai Halfesztivál, Szeged, halászlé
Vágólapra másolva!
14 ezer adag halászlével, szépségversennyel és koncertekkel készülnek a szegediek augusztus 31. és szeptember 1. között a 16. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra. Lesz vízibástyára állított Óriás Bogrács, amibe egy ejtőernyős boszorkány dobja majd a paprikát a magasból, a halászlé alapjához szolgáló makói hagyma pedig a Tiszán érkezik.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Németh György

A Halfesztivál hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye lett az elmúlt években. A résztvevők számának folyamatos növekedése miatt a halfőzők már nemcsak a Szegedi híd alatt, hanem az újszegedi partfürdőn is helyet kaptak. Több mázsa ponty, harcsa, süllő, pisztráng fejezi be földi pályafutását a fesztiválon, a legjobb halászlevek készítői pedig elnyerik a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

A leglátványosabb esemény az idén is a vízibástyára felállított Óriás Bogrács lesz, amelyben folyamatosan rotyog majd a halászlé. A tervek szerint 14 ezer adag készül majd a szegediek kedvenc ételéből. A paprika is a megszokott performansz szerint kerül a fogásba: a szögedi boszorkány az égből, ejtőernyőn alászállva dobja majd a bográcsba. A tökéletes szegedi halászléhez szükséges makói hagyma pedig a Tiszán érkezik.

Amíg a halételek készülnek, bor- és pálinkakóstolással, tutajozással, hőlégballonozással, sétarepüléssel lehet elütni az időt. Lesz kézműves vásár, cigányzene, country táncbemutató és szépségverseny is. Aki közben rákap a halászléfőzésre, annak érdemes megnézni a szegedi halászléfőzés múltjáról szóló kiállítást, ami egyben a rendezvény kísérőprogramja is.

Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.

Hozzávalók nagyon sok főre:
2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehérbors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és egy kevés gyakorlat.