Épül a földgáztároló Zsanán

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az E.ON Földgáz Storage Zrt. 32 milliárd forint értékű földgáztároló-bővítő beruházása, amelynek alapkövét Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter és Klaus G. Hammer, a beruházó igazgatóságának elnöke rakta le kedden, a zsanai tárolónál.
Vágólapra másolva!

A magánbefektető beruházásával épülő, 2009. augusztusára elkészülő tároló 600 millió köbméterrel, 3,8 milliárd köbméterről 4,4 milliárdra növeli a magyarországi tárolókapacitást, amely a legjelentősebb a régióban - mondta Szabó Pál miniszter az alapkőletétel után tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint a multinacionális cég 5 milliárd köbméterre növeli a következő években a magyarországi tárolókapacitását. Magyarországon évente 13-14 milliárd köbméter földgázt használnak fel, és 5 nagy tároló van.

Szabó Pál szerint az ország energiabiztonsága szempontjából fontos, hogy megfelelő kapacitású tárolók épüljenek, mert az import részaránya eléri a felhasznált földgáz mennyiségének öthatod részét.

A miniszter stratégiai kérdésnek nevezte a megfelelő nagyságú földgáztartalékot, mert csak így lehet a szállítási kockázatokat kiküszöbölni.

Klaus G. Hammer, az E.ON Földgáz Storage Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a multinacionális cég közel 2 milliárd eurót fektetett eddig, illetve fektet be Magyarországon.

Beszámolt arról, hogy a földgáz felhasználása nő, ezért további kapacitásnövelő beruházásokat hajtanak végre.

Jászberényi Zoltán, az E.ON Földgáz Storage Zrt. vezérigazgatója bejelentette: a zsanai földgáztárolóban szeptember 5-ig "besajtolják" a teljes kapacitást, de a további négy tárolót is teljesen feltöltik október elejére.

A vezérigazgató elmondta, hogy a cég csak a tárolást végzi, a földgáz a tároltatók tulajdonában van, akik innen értékesítik azt tovább.

Szabó Pál miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy intenzív egyeztetések folynak az október elsejétől hatályos új gázárakról, amit egy hónappal korábban, szeptember elsején közzé kell tenni.