A szenátus vezetője szerint megállapodtak az adósságplafon emeléséről

Barack Obama, Washington, Fehér Ház, Adósságplafon, törvényhozás, USA
Vágólapra másolva!
Megállapodott az adósságplafon emeléséről Barack Obama elnökkel és a republikánus vezetőkkel - jelentette be az amerikai szenátus demokrata elnöke. Az egyezségre még a pártjának is rá kell bólintania, aztán a képviselőházban és a szenátusban is szavaznak róla. Kormányzati források szerint az aláírás nem jelenti azt, hogy meg is született a megállapodás.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus demokrata elnöke, Harry Reid vasárnap este bejelentette, hogy aláírta az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást Barack Obama amerikai elnökkel és a republikánus párt vezetőivel - írja a CNN. A megállapodáshoz még meg kell szereznie pártja támogatását is. A CNN-nek névtelenül nyilatkozó demokrata szenátor szerint a pártban morogva, de támogatni fogják az egyezséget, és meg fogja kapni a szükséges szavazatokat. A megállapodásról a szenátus és a képviselőház is szavazni fog. Ha mindkét szavazáson támogatást kap, a demokrata és republikánus vezetőknek meg kell állapodniuk, hogy kiket jelölnek abba a bizottságba, amely javaslatokat tesz majd az első lépéseket követő megtakarításokra.

A Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, az, hogy Reid aláírta a megállapodást, koránt sem jelenti azt, hogy az megszületett. A lap meg nem nevezett, de a tárgyalásokat közelről ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a képviselőház republikánus elnökének, John Boehnernek nem tetszenek a tervek, mert azok lehetőséget adnak a védelmi kiadások nagyarányú csökkentésére.

A vasárnap aláírt megállapodást egy már korábban is vázolt kétlépcsős tervet tartalmaz - írta a Wall Street Journal mindkét fél hivatalos forrásaira hivatkozva. A lap szerint első körben 900 milliárd dollárral csökkentenék a kiadásokat, ennek fejében azonnal 400 milliárd dollárral, majd később még ebben az évben 500 milliárd dollárral növelnék meg az adósságplafont. A harmadik emelésre 2012-ben kerülne sor. A további, 1,5 billió dolláros kiadáscsökkentésre a kongresszusi különbizottság tesz majd javaslatot. Ha a bizottság nem tud majd döntésre jutni, a szükséges megszorítások fele a védelmi kiadásokat, másik fele nem-védelmi, azon belül főleg az egészségügyi kiadásokat érintené.

A demokrata és a republikánus képviselők az elmúlt hetekben képtelenek voltak megállapodni az Amerikai Egyesült Államok adósságplafonjának emeléséről és az ahhoz kapcsolódó költségvetési intézkedésekről. A megegyezésre azért van szükség, mert az amerikai kormányzat becslése szerint augusztus 2-án, kedden az államadósság eléri a törvényben rögzített, 14,3 ezer milliárd dolláros plafont, ennek megemelése nélkül az Egyesült Államok nem vehet fel újabb hitelt, csak a lejárókat újíthatja meg. A pénz pedig kell, az amerikai költségvetés ugyanis havonta 125-130 milliárd dolláros hiányt produkál, újabb hitelek nélkül rövid időn belül bekövetkezhet a fizetésképtelenség. Az előzményekről, valamint Reid és Boehner korábban leszavazott tervéről ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Vasárnap délután már a szenátus republikánus vezetője is azt nyilatkozta, hogy közel vannak a megállapodáshoz, igaz, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója ezek után a Twitteren azt írta, hogy még sok mindent kell megoldani, és "egy csomó rossz infó terjed odakint".