Ukrán és orosz cégei húzzák az OTP-t

OTP bank, bankfiók
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank 90 napon túl nem fizető hitelezőinek száma tovább nőtt, de a növekedés mértéke csökkent az év második negyedévében. Az első félév több mint 70 milliárdos profitjának 30 százalékát az ukrán és orosz cégek hozták.  
Vágólapra másolva!

Az OTP Bankcsoport 2011 második negyedévében 37,288 milliárd forint, az első félévében 74,476 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el pénteken publikált gyorsjelentése szerint, ami 36, illetve 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és valamivel több az MTI által idézett elemzői várakozásoknál.

Bencsik László a bank vezérigazgató-helyettes a bank pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a jó eredmény a külföldi leánybankok sikereinek köszönhető a külföldi részesedés a bankadóval együtt számított, korrigált profitból 42 százalékra nőtt. Elsősorban az orosz és ukrán cégei hoztak magas nyereséget a banknak, az anyabank tőkeerejét pedig az ukrán és bolgár leánybankok osztaléka javította. Ukrajnából 11,6 milliárd forint, Bulgáriából 40,7 milliárd osztalékot kapott a az OTP.

A magyar gazdaság növekedés szempontjából kulcsfontosságú vállalati hitelezésről a banki vezető elmondta: a kisvállalkozások körében a második negyedévben hét százalékkal növelték a kiadott hiteleik számát, de a nagyvállalati szektorban csökkentek a kihelyezések, ezért összességében két százalékkal csökkentek a banki magyarországi céges hitelei.

Az OTP Csoport rossz hiteleinek, azaz a 90 napon túl nem fizetőknek a száma tovább nőtt, az idei második negyedében 15,4 százalékkal. A növekedés üteme ugyan csökkent, de a vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a továbbra is erős svájci frank miatt elsősorban Magyarországon és Bulgáriában várható a hitelportfólió romlása a harmadik és negyedik negyedévben is.

Az elmúlt hetekben tapasztalt befektetői pánikreakció, az ezzel erősödő svájci frank, és a vártnál lassabb, 2 százalék körüli gazdasági növekedés miatt a jövőben nőhetnek az OTP Csoport magyarországi alaptevékenységének kockázatai - mondta el Bencsik László.