A samponos dobozra is kivetné a termékdíjat Illés Zoltán

Vágólapra másolva!
Jövőre 49 milliárd forint bevétellel számol a kormány a júniusban megszavazott termékdíjból, amellyel a termékek begyűjtését és újrahasznosítását finanszírozzák - mondta a Magyar Nemzetnek Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár. Az államtitkár a samponos dobozra is kivetné a termékdíjat.
Vágólapra másolva!

"Minden termékdíjköteles lesz, aminek előállítása környezetszennyező vagy hulladékként is az" - mondta a a Magyar Nemzetnek Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Szerinte ki kell bővíteni a termékdíjköteles termékek körét: példaként említette, hogy "az üdítőspalackon van termékdíj, de a samponos dobozon nincs, pedig mindkettő műanyag".

A termékdíjtörvényt júniusban fogadta el a parlament, és jövőre 49 milliárd forint bevételre számít az államtitkár. 26 milliárd forint a hulladékgazdálkodás célját szolgálja majd, 23 milliárd forint pedig a költségvetésbe megy - nyilatkozta Illés Zoltán.

Az államtitkár azt is mondta, hogy szeretnék bevezetni a betétdíjat, amely az üdítőspalackok mellett vonatkozna a boros- és befőttesüvegekre, illetve a sörösdobozokra. Az államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban megemlítette, hogy a lomtalanítás rendje is változik, illetve a Budapesten bevezetendő dugódíjról azt mondta: "a minisztérium a kereteket megteremtette a változáshoz, a továbblépéshez viszont pénz kell".