Nem úgy segítik a közszolgákat, ahogy ígérték

Vágólapra másolva!
A végtörlesztésnél kedvezőbb kondíciójú, állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését ajánlja a kormány a közszféra devizahitellel rendelkező dolgozóinak - jelentette be pénteken Giró-Szász András kormányszóvivő. Ez a kormánydöntés azt jelenti, hogy eredeti ígéretét - a végtörlesztésben való segítséget - nem tudja betartani a kormány. Orbán Viktor bejelentette, hogy levélben tájékoztatja a másfajta állami segítségről a végtörlesztésre jelentkező közszolgákat..
Vágólapra másolva!

Átlagosan harminc százalékkal csökkenhetnek majd havonta a közszolgálatban dolgozó hitelesek törlesztőrészletei - mondta pénteken Giró-Szász András kormányszóvivő. A kormány állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését ajánl a közszféra devizahitellel rendelkező dolgozóinak.

Giró-Szász András hozzátette, hogy a havi törlesztőrészlet pontos megállapításához szükséges modellszámítások hamarosan a munkaadókhoz kerülnek, a munkavállalók pedig náluk érdeklődhetnek. A rövid sajtótájékozató után az újságírók nem tehettek fel kérdéseket a kormányszóvivőnek. Giró-Szász András közölte: a magyar állam is - ugyanúgy, mint minden munkaadó - elkötelezett amellett, hogy segítse a munkavállalók devizahitelének megoldását, ezért döntött úgy a kormány, hogy a közszférában dolgozók devizahitelének havi törlesztését segítő konstrukciót ajánl.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány által nyújtott segítségről szóló levelet pénteken vagy szombaton elküldi mind a 70 ezer állami alkalmazottnak, akik jelezték igényüket az állami segítségre.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára pénteken délután közölte: az árfolyamgát koncepciójának továbbfejlesztése jelenthet megoldást a közszolgálati dolgozók devizahiteles terheinek enyhítésére. A pontos szabályok, eljárásrendek, folyamatok előreláthatólag február második felére alakulnak ki, ezt követően pedig néhány hónapon belül indulhat a konstrukció - mondta Kovács Levente.

Más volt a levélben

Az elmúlt napokban számos koncepció kiszivárgott a Nemzetgazdasági Minisztériumból arról, hogy hogyan teljesítheti a kormány Orbán Viktor decemberben tett ígéretét a közalkalmazottaknak. A most bejelentett kormánydöntés értelmében eredeti ígéretét - a végtörlesztésben való segítséget - nem tudja betartani a kabinet (erről a legtöbb érintett már lecsúszott), de a várhatóan áprilisban induló árfolyamrögzítésben érdemi segítséget nyújt a mintegy 70 ezer érintettnek.

Orbán Viktor karácsony előtt küldött levelet a közszféra dolgozóinak, amelyben az állt, hogy a kormány kedvezményes kamatozású forinthitellel segít a devizahitellel rendelkező közalkalmazottaknak, amennyiben élnek a végtörlesztés lehetőségével. A miniszterelnök akkor azt tanácsolta, hogy legkésőbb december 30-ig mindenki jelezze a munkahelyi vezetőjénél és a devizahitelt nyújtó banknál is az igényét, a kedvezményes forinthitel részleteit pedig majd a munkahelyi vezetők közlik januárban.

Január közepén azonban leálltak a bankok a végtörlesztéshez alkalmas forinthitelekkel, tehát aki a kedvezményes konstrukcióra várt, és ezt követően indította volna hitelkérelmét, az már biztosan lecsúszott a végtörlesztésről.

Több, mint 70 ezren

Az [origo] kérdésére néhány nappal ezelőtt a Kormányszóvivői Iroda azt válaszolta, hogy több mint 70 ezer, a közszférában dolgozó munkavállaló jelezte tavaly év végéig, hogy élni kíván a devizahitelek végtörlesztésének lehetőségével. Összesen 70 706 köz- és kormánytisztviselő, illetve közalkalmazott jelezte végtörlesztési szándékát, törlesztendő hitelük összesen valamivel kevesebb, mint 445 milliárd forint. Az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál további 11 227 alkalmazott jelentette be munkáltatói segítség reményében törlesztési szándékát, ők több mint 67 milliárd forintnyi hitelt adnának vissza 180 forinton rögzített kedvezményes svájcifrank-árfolyamon.