Csehországban is nő betétgarancia határa

Vágólapra másolva!
Csehország 50 ezer euróra emeli a bankbetétek állami garanciáját. Ez a duplája az eddigi összegnek. Az eurós garanciát mindenkor a folyó árfolyamon fogják átszámítani koronára, jelentette be kedden Miroslav Kalousek, cseh pénzügyminiszter, miután az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben ilyen értelmű közös ajánlást fogalmaztak meg.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Csehországban nem átmeneti időre, hanem tartósan emelik a garanciát" - mondta Kalousek. "Úgy vélem, hogy ez a lépés elegendő ahhoz, hogy a kisebb betétesek nyugodtak legyenek, és senki se kacsintgasson a külföld felé" - magyarázta a helyzetet a miniszter.

A cseh bankok szövetsége üdvözölte az EU ajánlását. Az Erste bankcsoportba tartozó Ceská Sporitelna takarékpénztár szerint az EU döntése jó.

A CTK hírügynökség által végzett felmérésből kiderült, hogy a helyi bankokban eddig nem jelentkeztek gondok, a magánszemélyeknek és a vállalatoknak nyújtott bankhitelek minősége jó. A prágai központi bank is sajtóközleményben erősítette meg, hogy augusztusban az összes magánhitelnek mindössze 2,6 százalékát, a vállalati hiteleknek pedig 3,6 százalékát nem törlesztették. A cseh bankok kellő tőkével rendelkeznek a növekvő kockázatok fedezésére, hangsúlyozta a központi bank.

Több cseh bank és pénzügyi elemző is a nap folyamán úgy nyilatkozott: az állami garancia összegének megduplázására a reális helyzet alapján nem volna szükség. A lakosság megnyugtatása érdekében azonban a döntés pozitívnak tekinthető.