Hatvan százalékot drágult a nyerscukor

Vágólapra másolva!
A nyerscukor tőzsdei ára hatvan százalékot meghaladóan nőtt az elmúlt évben, és az elemzők további erősödést várnak, miközben a termék ára már így is tízéves csúcsot döntött.
Vágólapra másolva!

A 2004. évi 59 százalékos drágulás után tavaly 62,4 százalékkal - tonnánként 324 dollár közelébe - emelkedett a nyerscukor árfolyama a New York-i határidős tőzsdén - írja a Világgazdaság. A nemzetközi agrártőzsdéken ennél nagyobb ütemben csak a robusta kávé és a nyers kaucsuk tokiói jegyzései nőttek a múlt évben. Legutóbb jó tíz évvel ezelőtt, 1995 márciusában volt 14 dollár felett a cukor 100 libránkénti ára a New York-i árutőzsdén (1 libra = 0,453,6 kg).

A C. Czarnikow Sugar brókerház az idén is a trend folytatására számít, és arra biztatja a befektetőket, hogy főleg cukrot vásároljanak határidőre. A világ cukorfogyasztása ugyanis - a két előző idényhez hasonlóan - idén is meghaladhatja az össztermelést, így a globális felesleg több mint hárommillió tonnával tovább mérséklődhet.

Ezt a várakozást több okkal is alátámasztják az elemzők. Egyrészt a nyersolaj rekordméretű drágulása nyomán a cukornádtermés növekvő hányadát fordítják alkoholos üzemanyag gyártására. Ez a trend főleg a világpiaci cukorkínálatban meghatározó szerepet játszó Brazíliára jellemző, ahol a nádtermelésnek már több mint a feléből készül etanol. Másrészt több cukornádtermelő országban gyengébb hozamra számítanak, főleg Thaiföldön, amely a globálisan negyedik legnagyobb cukorexportőr Brazília, az EU és Ausztrália mögött. A délkelet-ázsiai ország kivitele 2,6 millió tonna alá eshet az idén, amire nyolc éve nem volt példa.

Harmadrészt pedig hosszabb távon a répacukor világpiaci kínálata komolyan beszűkülhet az európai uniós támogatások 2009-től esedékes radikális visszafogása következtében. Mivel a termelés több tagországban is gazdaságtalanná válhat, az EU cukorszükségletének mintegy 40 százalékát kell majd külső piacokról fedezni - írja az FTD. Eközben a cukorkereslet tovább emelkedik Kínában, ahol az elmúlt negyvenöt évben mintegy meghatszorozódott az egy főre jutó fogyasztás, és csak tavaly 57 százalékkal nőtt az import.