Októberben is csökkent a BÉT forgalma

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényforgalma októberben - kétszeres árfolyamértéken - 1254 milliárd forint volt, ami 7,7 százalékkal alacsonyabb a szeptemberi forgalomnál - közölte a BÉT a brókercégek jelentései alapján készült statisztikájában. Az előző hónapokban is csökkent a tőzsde forgalma: szeptemberben 26,8 százalékkal, augusztusban 5,2 százalékkal, júliusban pedig 7,9 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Az idei év első tíz hónapjában 15 321 milliárd forint értékben születtek üzletek a BÉT részvénypiacán. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a forgalom növekedést mutat: az októberi adásvétel 13,2 százalékkal, az első tíz havi 39,3 százalékkal volt magasabb az idén, mint 2006-ban. Idén októberben a részvényárak is csökkentek: a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX október utolsó kereskedési napján 27 382 ponton állt, egy hónap alatt 1031 ponttal, 3,6 százalékkal csökkent az értéke.

A brókercégek közül októberben a legnagyobb forgalmat a KBC Securities érte el 310,7 milliárd forintos részvénypiaci adásvétellel. A második helyen az Unicredit Bank Hungary végzett 197,6 milliárd forintos forgalommal, harmadik az ERSTE Befektetési Zrt., amely 177,5 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. A negyedik és ötödik legnagyobb forgalmazó a Concorde Értékpapír és a Buda-Cash Brókerház volt, 124,2 illetve 54,6 milliárd forintos forgalommal. A KBC az előző hónapban is listavezető volt, őt követte az ERSTE és a Concorde.

A részvény és a hitelpapír szekciót is magába foglaló azonnali összforgalom októberben 1276 milliárd forintot tett ki, ami 7,7 százalékkal alacsonyabb a szeptemberi forgalomnál. Az államkötvényekre és kincstárjegyekre októberben 4,04 milliárd forint értékű üzlet született az előző havi 4,39 milliárd forintos forgalom után. A befektetési és kárpótlási jegyek forgalma 2,2 milliárd forintot ért el, szeptemberben pedig 1,57 milliárd forint volt. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele 15,51 milliárd forintot tett ki, szemben a szeptemberi 17,94 milliárd forinttal. Az áruszekcióban októberben 18,8 milliárd forint értékben kötöttek határidős gabonaügyleteket, míg szeptemberben 20,7 milliárd forint volt a gabonaforgalom.