Tovább esett a tőzsde, csak az OTP erősödött

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 222 pontos csökkenéssel, 0,85 százalékos eséssel, 25 987,19 ponton zárt kedden, míg a közepes kapitalizációjú részvények mutatója 15,15 pontos (0,48 százalék) csökkenéssel 3173,22 ponton fejezte be a napot. A BUX az augusztusi esés óta nem járt 26 ezer pont alatt.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 33,1 milliárd forint volt, aminek jelentős részét, 22,06 milliárd forintot az OTP-részvények kereskedése tette ki. A vezető részvények közül csak az OTP nem gyengült, a Mol, a Matáv és a Richter árfolyama esett az előző kereskedési napi záráshoz képest.

Pechl Ferenc, a Cashline üzletkötője az MTI kérdésére elmondta: a 8580 forinton záró OTP-részvények szerény, egyforintos emelkedését és az átlagon felüli forgalmát a bank által meghirdetett saját részvényvásárlás generálta, az eladói oldalon a külföldi befektetők álltak.

A többi részvény gyengén szerepelt a keddi kereskedésben, és a forgalmuk is átlag alatti volt. Általánosságban elmondható, hogy a külföldi befektetők eladói nyomása nyomja rá a bélyegét a tőzsdei kereskedésre, a vételi oldalon ugyanis nincsenek külföldiek - mondta a Cashline brókere.

A Mol árfolyama - négymilliárd forinthoz közeli forgalomban - 400 forinttal 25 545 forintra esett vissza. Az olajpapír 1,54 százalékkal olcsóbb a hétfői záróárnál.

A Richter 595 forintot, 1,53 százalékot gyengült, és 3,7 milliárd forintos forgalomban 38 190 forinton zárt. Pechl Ferenc elmondta, hogy az ING által közzétett elemzés, miszerint a napokban bejelentett egyesülés a lengyel Polfarmával alig értékelhető a részvényesi érték növelése szempontjából. Ez hozzájárulhatott a gyógyszerrészvény árfolyamának folytatódó korrekciójához.

A másik gyógyszerrészvény, az Egis - a bróker megjegyzése szerint a fundamentális problémáknak is köszönhetően - 350 forinttal, 1,74 százalékkal 19 750 forintra esett vissza, és a kereskedés során mindössze 9084 papír cserélt gazdát.

A Magyar Telekom részvényei 1,5 milliárd forintos forgalomban kilenc forinttal, 0,98 százalékkal 910 forintra gyengültek. A magyar távközlési papír árfolyama tovább csökkent, miközben az anyacég, a Deutsche Telekom az elmúlt héten 15 százalékot erősödött - mondta a Cashline üzletkötője.

Pechl Ferenc úgy véli, hogy a magyar távközlési társaság részvényei akkor lesznek vonzóak, ha a szlovéniai távközlési vállalat privatizációja után kikerül az eladói nyomás alól. A Magyar Telekom fundamentumai ugyanis érzékelhető javulást mutatnak - mondta a bróker.