Pert indított a Mol ellen az OMV

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV pert indított a Mol Nyrt. ellen a magyar bíróságok előtt azért, mert szerinte a magyar cég alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal. Az OMV azonban ennek ellenére továbbra is keresi a párbeszéd lehetőségét - írják közleményükben. A Mol nem kapott az ügyben hivatalos értesítést.
Vágólapra másolva!

Az OMV keddi közleménye szerint az alapszabály következő elemei ellentétesek a magyar jogszabállyal: a Magyar Állam által tulajdonolt B részvény ("aranyrészvény") fenntartása, amely aranyrészvény vétójogot biztosít a Magyar Államnak a Mol alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlése vonatkozásában; a 10 százalékos szavazati korlát diszkriminatív jellege, tekintettel arra, hogy az nem alkalmazandó a Magyar Államra; illetve azon alapszabályi korlátozás, amely szerint egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

A cég közleményében jelzik azt is, hogy az OMV továbbra is keresi a párbeszéd lehetőségét, hogy a fenti kérdéseket megtárgyalják, de ha e törekvései sikertelenek maradnak, kész rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezni a Mol igazgatóságánál. A közlemény szerint az OMV azért most indított pert, mert az ehhez való joga az év vége előtt elévült volna.

A Mol ellenséges felvásárlásnak tartja az OMV lépését

A Mol nem kapott semmilyen hivatalos értesítést olyan bírósági eljárással kapcsolatban, amelyre az OMV keddi közleményében utal - közölte a Mol az [origo]-val. A Mol szerint a keddi bejelentés bizonyítja, hogy az osztrák olajtársaság felvásárlási szándéka ellenség, szemben az eddigi ismételt nyilatkozataikkal, amely során a barátságos közeledést hangsúlyozták.

A Mol továbbra is úgy véli, hogy egy OMV által tervezett felvásárlásnak nincs üzleti racionalitása és az értékromboló lenne. Az ezzel összefüggésben végzett számítások azt mutatják, hogy a két vállalat egyesítése révén az üzleti eredmény évente 250 millió dollárral csökkenne. A Mol felkészült arra, hogy megvitasson olyan kezdeményezéseket, amelyek értéket teremtenek - akár az OMV-vel, akár más partnerekkel - és korábban tett is már ilyen, eszköz-alapú együttműködésre vonatkozó ajánlatot az OMV részére, melyet az elutasított.

A Mol-nak továbbra is meggyőződése, hogy a részvényesi értéket és az érintett felek érdekeit leginkább az szolgálja, ha független vállalatként követi saját növekedési stratégiáját és hatékonyságnövelési terveit.

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer elégedett a magyar kormány álláspontjával az OMV és a Mol közt folyó vita kérdésében. "A múlt héten nyílt és építő jellegű megbeszélést folytattam a magyar miniszterelnökkel. Noha az álláspontok lényegében nem változtak, a magyar kormány továbbra is védi a Molt, azonban megnyugtatónak tartom a miniszterelnök kijelentését, hogy a magyar kormány már mindent megtett a Molért, ami hatalmában áll, és most már a két cég dolga a helyzet tisztázása" - mondta az OMV vezérigazgatója a közlemény megjelenését követő sajtótájékoztatóján.

Egyik fél álláspontja sem változott, de ez nem is volt célja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgató megbeszélésének - mondta erről Banai Károly, a kormányfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója. Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy barátságtalan lépésnek tartja, ha Magyarországon stratégiai ágazatban kulcsszerepet játszó vállalat esetében egyeztetés nélkül kezdeményeznek felvásárlást. A miniszterelnök támogatja, hogy a Mol független vállalat maradjon - hangsúlyozta a főtanácsadó. Az egyeztetésen mindkét fél megállapította, hogy sem az álláspontok, sem a körülmények nem változtak: a miniszterelnök a magyarok, az OMV a részvényesek érdekeit védi és tartja szem előtt.

Ruttenstorfer kedden válaszolt a Mol alelnökének, Horváth Ferencnek arra a felvetésére is, hogy csak akkor képzelhető el az OMV-Mol egyesülés, ha eladnák az OMV schwechati olajfinomítóit. Az OMV vezérigazgatója nem ért egyet, nem látja szükségét az eladásnak, és úgy véli, még korai ilyen részletekről szót ejteni. Ruttenstorfer egyszersmind határozottan cáfolta azokat a magyar sajtóban terjedő célzásokat, amelyek szerint az OMV orosz vállalati érdekek szolgálatában cselekednék, amikor a Mollal való egyesülést erőlteti.

Negyven éve importálunk földgázt Oroszországból, de ezen kívül nincs más kapcsolatunk a Gazprommal. Nem tevékenykedünk sem a Gazprom, sem bármilyen orosz olajcég nevében vagy érdekében - mondta az OMV vezérigazgatója.

A Mol papírok értékét egy spekuláns által vezérelt áremelkedés hajtja fel. A tegnapi 24 790 forintos záróár után kedd délelőtt 25 600 forintig ugrott fel a per hírére - mondta Sarkadi Szabó Kornél.

A Cashline Értékpapír vezető elemzője szerint átmeneti lehet a Mol árfolyamának délelőtti 2,5 százalékos emelkedése. A vezető elemző úgy véli, hogy a nap második felére a Mol árfolyama, amely 10 óra tájban 2,5-3 százalékkel emelkedett, visszatérhet a tegnapi záró árához, mivel mind az amerikai határidős indexek, mind az európai olajipari részvények negatív tartományban vannak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 67,25 pontos emelkedéssel, 25 390,56 ponton nyitott kedden. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,27 százalékos erősödés.