Összeesett az orosz tőzsde

Vágólapra másolva!
Hét százalékkal esett az orosz tőzsde pénteken. Mindez a grúz konfliktusra, az olaj áresésére és az olajcégek elleni monopóliumellenes vizsgálatokra vezethető vissza.
Vágólapra másolva!

Az orosz-grúz konfliktus, illetve a dél-oszét-grúz konfliktus miatt esett az orosz tőzsde. Az olaj árának csökkenése is gyengítette a piacot, de a moszkvai börzét mozgatta ezen kívül a Szahalin-Veszt (Sakhalin-West) bank licenszének visszavonása, illetve az, hogy az orosz monopólium-ellenes hatóság megbírságolhatja a legnagyobb olajcégeket, legalábbis az orosz gazdasági lapok - köztük a Kommerszant - ilyen hírekről számoltak be pénteken.

Az orosz tőzsde indexe pénteken 6,5 százalékos esett magyar idő szerint negyed négykor, az olaj- és gázipari részvények több mint 7 százalékot vesztettek értékükből.

A Gazprom 7,99, a Rosznyefty 8,93 százalékkal zuhant, e két cég érintett lehet az olaj ár esésében is, akárcsak a monpólium-ellenes eljárásban. (A Gazprom egyik leányvállalata, a Gazprom Nyefty szerepét vizsgálják éppen az orosz hatóságok.)

A vizsgálatba bevont két másik cég, a Lukoil és a Szurgutnyeftyegaz is jelentősen gyengült a piacon, az utóbbi 9,5 százalékot veszített.