Megrengette az atomrobbantás a szöuli tőzsdét

Vágólapra másolva!
Erősen ingadoztak a nap folyamán az ázsiai tőzsdék az észak-korai kísérleti atomrobbantás hírére. A legnagyobb vesztes a dél-koreai Kospi index volt. 6,3 százalékos gyengüléssel került a napi mélypontra, de zárásra már csak 0,20 százalékos veszteségen állt.
Vágólapra másolva!

A Kospi index teljesítményét tükrözte a dél-koreai valuta, a won ingadozása is. A nap folyamán 1,7 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, de utána visszaküzdötte magát 0,1 százalékos gyengülésre.

Tokiót evvel szemben csak mérsékelten zavarták a koreai események. Napközben némileg csökkent a Nikkei225 index nyeresége, de a mutató erősödésnek indult a kereskedés utolsó két órájában. Végül 1,3 százalékos (121,19 pontos) emelkedéssel 9347 pontos csúcson fejezte be a napot.

A japán tőzsde hangulatát emelte, hogy 2006 júliusa óta először került sor rá, hogy a japán jegybank feljavította a szigetország gazdaságával kapcsolatos előrejelzését hétfőn kiadott májusi jelentésében. A jegybank egyidejűleg javított az export és a termeléssel kapcsolatos kilátásokon is, ami felfele tolta a tőzsdét.

A tokiói értéktőzsdén különösen a gyógyszeripari cégek részvényárai nőttek, de átlagost meghaladó mértékben erősödtek az építőipari gépgyártók papírjai is. A forgalom viszont jóval elmaradt a szokásostól, amit az okozott, hogy hétfőn zárva lesz a londoni és a New York-i értéktőzsde.

A tokiói zárás idején a hongkongi Hang Seng index -0,64 százalékos veszteségben, a sanghaji Composite index viszont 0,21 százalékos emelkedésben volt. Röviddel 8 óra után pedig az amerikai DJIA határidős mutatója 26 pont, a Nasdaq-é 3 pont erősödést jelzett.