Óriási forgalombővülés a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
Jelentősen, júliushoz képest több mint 300 milliárd forinttal gyarapodott a Budapesti Értéktőzsde forgalma augusztusban.
Vágólapra másolva!

Bár nyáron általában a megszokottnál kevesebb munkájuk van a brókereknek, az elmúlt hónap kivétel volt. A júliusi 915, illetve a tavaly augusztusi 650 milliárd forinttal szemben 2009 augusztusában 1230 milliárd rúgott a budapesti részvénybörze forgalma, vagyis az előző év azonos időszakához képest megduplázódott az üzletkötések értéke. A nyolcadik hónapban mért forgalom ráadásul jóval meghaladja az idei, 848 milliárd forintos havi átlagot.

A nagyobb forgalom részben annak köszönhető, hogy augusztusban sem szakadt meg a hónapok óta tartó menetelés: július utolsó kereskedési napját 17 280, az augusztust pedig 19 390 ponton zárta a BUX, vagyis 12 százalékkal emelkedett a börze irányadó mutatója. Az OTP részvényesei jártak a legjobban, a bankpapír augusztus során 22 százalékkal drágult, a Magyar Telekom árfolyama 13,1 százalékkal emelkedett, a Mol pedig 8 százalékos erősödéssel örvendeztette meg a tulajdonosokat. A Richter szerényebb teljesítményt nyújtott, a gyógyszerrészvény 3 százalékos többletet ért el.

A brókercégek lebonyolított forgalom alapján felállított augusztusi rangsorát az Erste vezeti, a társaság üzletkötői 252 milliárd forint értékű tranzakcióban vettek részt. A második a KBC Securuties 242 milliárd forintot forgalmat ért el a múlt hónapban, a harmadik pedig a Cashline lett 102 milliárddal. Ha az év első nyolc hónapjában elért forgalmat vizsgáljuk, akkor a KBC kerül az élre 1448 milliárd forintos forgalmával, az Erste mindössze 11 milliárddal marad el ettől, utána ismét a Cashline következik, a cég brókerei 529 milliárd forintért kötöttek üzletet januártól augusztus végéig.