Soros György: Messze nincs vége a válságnak, most jöhet a második felvonás

Vágólapra másolva!
Soros György üzletember szerint még messze nem jutottunk túl a nemzetközi pénzügyi válságon, mivel a rövid távú rendezéshez szükséges intézkedések éppen ellentétei voltak a hosszú távú rendezéshez szükséges intézkedéseknek, ami fokozza a kettős recesszió bekövetkezésének kockázatát.
Vágólapra másolva!

"Visszatekintve, az összeomlás olyan volt mint egy rossz álom" - mondta Soros György a bécsi nemzetközi pénzügyi intézet (Institute of International Finance) eseményén.

A magyar származású milliárdos üzletember szerint a pénzügyi rendszer összeomlása nagyon is valóságos volt és a bekövetkezett krízisnek messze nincs még vége. "Tulajdonképpen a második felvonás csak most kezdődik, amikor a pénzpiacok kezdik elveszíteni bizalmukat a adósságlevelekben. A reflektorfény ugyan Görögországra és az euróra vetül, de hatás világszerte érezhető lesz" - tette hozzá Soros.

A kialakult helyzet kísértetiesen emlékeztet a harmincas évekre, a kormányok kénytelenek csökkenteni eladósodottságukat a pénzpiacok nyomására - mondta Soros György, aki szerint különösen veszélyes eszközöknek számítanak az adósságtörlesztés esetleges elmaradása esetére köthető hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS), ha azokat nem eredeti céljuknak megfelelően fedezeti eszközként alkalmazzák a piaci szereplők.

Soros György szerint a európai adósságválság a gazdasági fellendülés még törékeny szakaszában kényszeríti megszorításokra az Európai Unió tagországait. "Nem zárható ki a kettős recesszió kialakulása" - mondta Soros utalva arra, hogy a válságnak lesz egy újabb mélypontja, vagyis W-alakú lesz.