Kudarcos román kincstárjegy-kibocsátás

Vágólapra másolva!
A vásárlók 7,3 százalékos hozammal vették volna a román kincstárjegyet, de a központi bank 7 százaléknál nem ajánlott többet, így sikertelen volt az aukció.
Vágólapra másolva!

Románia nem fogadott el egy ajánlatot sem a csütörtökön tartott ötéves lejáratú kincstárjegy tenderen, mert a befektetők a pénzügyminisztérium által engedélyezett legfeljebb 7 százalékos hozamnál magasabbat akartak elérni - közölte a román központi bank. A pénzügyminisztérium 300 millió lej (mintegy 91 millió dollár) értékű kincstárjegy eladását hirdette meg. Kereslet 547,6 millió lejre volt 7,3 százalékos hozammal. Az előző, június 17-ikei hasonló tender során 284 millió lej értékű kincstárjegyet adtak el 6,97 százalékos hozammal.

A vevők által kívánt magasabb hozamot a szakértők azzal a bizonytalansággal hozták összefüggésbe, hogy mennyire lesz képes végrehajtani a megszorító intézkedéseket a kormány a 20 milliárd eurós többoldalú nemzetközi hitel további részleteiért cserébe.

A román pénzügyminisztérium 4,6 milliárd lej kötvényt tervez kibocsátani augusztusban, ami jóval meghaladja a júliusi 1,4 milliárd lejt. Románia idén eddig 24,3 milliárd lej értéken adott el állampapírokat költségvetési hiánya fedezésére.