Kínába terjeszkedik az Ajka Kristály Kft.

Vágólapra másolva!
Tovább bővíti a piacait idén az Ajka Kristály Üvegipari Kft., elsősorban Kínában és Oroszországban látnak komoly piacfejlesztési lehetőségeket - mondta Katzer Zoltán, a cég vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A Fotex-csoporthoz tartozó Ajka Kristály Kft. összesen 12 ország piacán van jelen, s a termelésének 85 százaléka megy exportra.

A vezérigazgató közlése szerint Kínába egy éve szállítanak a termékeikből, tavaly Pekingben képviseletet nyitottak, az idén pedig bolt nyitását tervezik. Oroszországban is megtörtént már a kapcsolatfelvétel, s idén beindítják a szállításokat, sőt a képviselet megnyitását is tervezik Moszkvában - tette hozzá.

Katzer Zoltán hangsúlyozta: természetesen ügyelnek a meglévő, hagyományos piacaik megtartására is. A cég üvegtermékeit főleg az Egyesült Államokba, Japánba, Olaszországba, Angliába és Írországba exportálja.

A vezérigazgató ismertetése szerint a cég fő termékei az úgynevezett szervizáruk, azaz asztali ivóedények; kelyhek, csiszolt poharak, kancsók, továbbá üveg dísztárgyak, bonbonierek és vázák. Exportálnak ugyanakkor porcelán fehérárut is, elsősorban Ausztriába és az Egyesült Államokba.

Katzer Zoltán közölte, hogy fejlesztésekre tavaly 220 millió forintot költöttek, s idén várhatóan ugyanennyi lesz a beruházás, amit döntően a piacok bővítésére - elsősorban az orosz és kínai piac megalapozására, fejlesztésére - fordítanak.A cégnél 2007-ben 2,7 milliárd forint árbevételt értek el, az idei évre pedig 3 milliárdot terveznek.