Elkelt a Merrill Lynch 44 milliárd dollárért

Vágólapra másolva!
A Bank of America (BoA) 44 milliárd dollárért megvásárolja a 94 éves Merrill Lynch befektetési bankot; az átvételről vasárnap este született megállapodás a két intézet vezetése között - közölte a The Wall Street Journal on-line kiadása.
Vágólapra másolva!

A The New York Times a Merrill Lynch átvétele és a Lehman Brothers elleni küszöbön álló csődeljárási folyamat kapcsán úgy fogalmazott, hogy a vasárnap volt a Wall Street életében az egyik legrendkívülibb nap; a Wall Street két legerősebb cége tűnhet el.

A Merrill Lynch eladásáról 48 órás, lóhalálában folytatott tárgyalás végén egyeztek meg a felek. A The Wall Street Journal értékelése szerint az ügylet azonnal átrajzolja az amerikai bankpiac térképét, a legnagyobb amerikai lakossági bank még hatalmasabbá válik.

A Kenneth Lewis vezette Bank of America korábban már végrehajtott vagy tucatnyi kisebb-nagyobb felvásárlást, idén év elején például bekebelezte a gyengélkedő Countrywide Financial Corp. jelzáloghitelezőt. A Merrill Lynch megszerzésével a BoA irányítása alá kerül az Egyesült Államok legnagyobb tőzsdeibróker-állománya és egy jó nevű befektetési bank birtokába jut.

A 44 milliárd dolláros vételár 29 dolláros részvényenkénti árat jelent. A bankot így az egy évvel ezelőtti értékének kétharmadáért, a 2007 eleji csúcsértékének pedig a feléért adták el.

A Bank of America és a Merrill Lynch nem kommentálta az átvételről szóló híreket.

Elemzők szerint kérdéses, hogy a piac miként fog reagálni az akvizícióra, mint ahogy azt sem tudni, nem fognak-e elbukni további pénzintézetek, közöttük az A.I.G., a legnagyobb biztosító és a Washington Mutual; mindkét intézet részvényei meredeken zuhantak a múlt héten.