Hogyan minősítik a bankok a kisvállalkozásokat

Vágólapra másolva!
A bankok megvizsgálják leendő vállalati ügyfelüket, hogy megfelel-e a pénzintézet által nyújtott szolgáltatás elvárásainak. A hitelbírálat során kiderül, hogy a cég kaphat-e hitelt.
Vágólapra másolva!

A bank különböző eljárássokal vizsgálja a leendő vállalati ügyfelet annak érdekében, hogy megfelel-e a pénzintézet által nyújtott szolgáltatás elvárásainak. A hitelbírálat során, mely az ügyfél adatainak hitelességét vizsgálja, a bank és az ügyfél számára is világosan kiderül, hogy az adott bank szabályzata, kritériumai alapján kaphat-e hitelt. A minősítési módszer minden banknál más és más, vannak azonban bizonyos elemek, amelyek nagy hasonlóságot mutatnak.

A folyamat során a bank célja, hogy meggyőződjön az ügyfél megbízhatóságáról, fizetőképességéről, vagyis a hitelezés kockázatainak minimalizálására törekszik. Számos esetben a hiteligénylő vállalkozások egyszeres könyvvitelt vezetnek, és egyszerűsített mérleget készítenek, tehát kevesebb számszerű információt nyújtanak a gazdálkodásról.

A magyar piacon egyre több bank vagy pénzintézet működik, amelyek alapvető célja a profitszerzés, ennek pedig elengedhetetlen módja a hitelkihelyezés. Az erősödő versenyben a bankok nem tehetik meg, hogy nem vállalnak kockázatot a hitel kihelyezésével. Kíváncsi a részletekre? Kérjük kattintson!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UYz8GZO2rQK4wU2h

A teljes vállalkozói cikksorozatot és kapcsolódó videókat ezen az oldalon tekinthetik meg.