Vágólapra másolva!
A Világgazdaság által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a Széchenyi Tervben meghirdetett panelprogram kudarcra van ítélve, ha a Gazdasági Minisztérium nem változtat a pályázati feltételeken. A lapnak nyilatkozó szakemberek hozzátették: a pályázatok alapján induló felújítási munkálatok csak jövő tavasszal kezdődhetnek meg.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a Széchenyi Tervben meghirdetett panelprogram kudarcra van ítélve, ha a Gazdasági Minisztérium nem változtat a pályázati feltételeken. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint jelentős visszatartó erőt jelenthet az a pályázati feltétel, hogy amennyiben tíz éven belül eladják a felújított lakást, az egyébként vissza nem térítendő állami támogatást vissza kell fizetni.

Farkas Attila, a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke azt mondta, hogy véleménye szerint alig lesz olyan lakásszövetkezet vagy társasház, melynek lakói - a közös tulajdonrészek állami támogatásból való felújítása miatt - vállalnák azt, hogy tíz évig nem adják el lakásaikat. Farkas hozzátette: biztosítékként az állam jelzálogjogot jegyez be a lakásokra, ami szintén visszatarthatja a tulajdonosokat a pályázatok beküldésétől.

Sasvári Szilárd, a Gazdasági Minisztérium lakáspolitikai munkacsoportjának vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a felújított lakások piaci ára magasabb, ezért indokolt, hogy a nyereségből a tulajdonosnak vissza kell fizetniük az állami támogatást. A LOSZ vezetője ezzel szemben úgy látja, hogy a támogatást az állam a lakásra adja, nem a tulajdonosnak.

Farkas Attila szerint további nehézséget jelent a pályázatokkal kapcsolatban, hogy a most benyújtott kérelmek nyomán a tulajdonosok legfeljebb egy év múlva kaphatják meg a támogatást. Ennek az az oka, hogy az önkormányzatoknak először el kell különíteniük a támogatásra fordítandó pénzt, amiről rendeletet is kell alkotniuk. A szakértő szerint erre a legtöbb önkormányzatnál a legkorábban az ősz elejére kerülhet sor, és csak ezt követően bírálja el - legfeljebb 90 nap alatt - a pályázatokat a gazdasági tárca. Mivel télen nem lehet megkezdeni a felújításokat, az érdemi munkák csak jövő tavasszal kezdődhetnek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Széchenyi Terv - Lakásprogram
(az Üzleti Negyed összeállítása)

Gazdasági Minisztérium