Áthidaló hitelre szorul a Diákhitel Központ

Vágólapra másolva!
Módosítani kell a költségvetést ahhoz, hogy a Diákhitel Központ (DHK) Rt. hozzájusson a legolcsóbb forráshoz. A legalacsonyabb kamatszintet ugyanis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által szervezett, államilag garantált értékpapír-kibocsátások biztosítják, viszont az ÁKK bevonásához kevés a júniusi kormányrendeletben szereplő garancia. A Magyar Hírlap információja szerint pénteken a zárszámadás részeként be is nyújtották a szükséges törvénymódosítást, amelyről a várakozások szerint novemberben szavaz a parlament.
Vágólapra másolva!

Legkorábban novemberben lehet számítani arra, hogy kötvényt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ szervezésében a Diákhitel Központ. Az ÁKK-hoz közeli körök a Magyar Hírlap kérdésére elmondták: a kibocsátások előkészítése - a DHK-val folyó tárgyalások alapján - elkezdődött, de magára a kibocsátásra csak a költségvetési törvény módosítása után kerülhet sor. Szükség van ugyanis arra, hogy törvény mondja ki az állam készfizető kezességét a DHK azon fizetési kötelezettségeire, amelyek a diákhitelezési rendszer finanszírozását szolgálják, legyen szó akár hitelről, akár kötvénykibocsátásról.

A módosítást időközben - a lap információja szerint - a zárszámadás részeként benyújtották a parlamentnek. A beterjesztett paragrafus szerint az állam által vállalt készfizető kezességnek nincs öszszeghatára, s a paragrafus tartalmazza azt a megjegyzést is, hogy a központi költségvetés a kezesség után nem számít fel díjat.

A DHK közben több pénzügyi intézménnyel, így a Magyar Hírlap információja szerint az OTP Bankkal is elkezdett tárgyalásokat technikai hitel felvételéről. A lap kérdésére megerősítették, hogy bár van olyan megállapodásuk, amely idén akár 30 milliárd forintos forrást is biztosíthat a Diákhitel Központnak, további tárgyalásokat folytatnak, hogy minél olcsóbb forrást találjanak. A tárgyalópartnereket üzleti titokra való hivatkozással nem kívánták megnevezni. Piaci hírek valószínűsítik, hogy hitelezőként a Magyar Fejlesztési Bank is szóba jön, mivel külföldi kibocsátásai révén kellő mennyiségű kihelyezhető forrással rendelkezik.

A DHK tárgyalásait azonban nehezíti, hogy a piacon az egy és három hónapos lejáratra felvehető pénzek kamata 11 százalék körül van. Mint egy nagybank szakértője a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, kizártnak látszik, hogy a DHK a diákhitelek maximált 9,5 százalékos kamatszintjén vagy az alatt vehessen fel hitelt a bankpiacon. Csupán az állami garanciával és fix kamatozással kibocsátott több éves lejáratú értékpapír révén szerezhet 9,5 százalékos vagy annál alacsonyabb évi költséggel forrást.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Diákhitel: igénylés, folyósítás, törlesztés
(az Üzleti Negyed összeállítása)