Várszegi Gábor a leggazdagabb magyar

Vágólapra másolva!
Közismert üzletemberek állnak a Magyar Hírlap által készített, a 100 leggazdagabb magyart tartalmazó lista első három helyén: a listát Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom első embere vezeti 40 milliárd forintos becsült vagyonnal. Második Széles Gábor Videoton-vezér 32, harmadik Demján Sándor, a Trigránit elnöke 30 milliárdos becsült vagyonnal. A lista első tíz helyén található még Csányi Sándor, az OTP vezetője és Szeremley Huba, a kisgazdapárt székházügye kapcsán ismertté vált vállalkozó. Tekintse meg az Üzleti Negyed oldalain a Magyar Hírlap teljes 100-as listáját!
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap exkluzív kiadványának címe: A száz leggazdagabb magyar. A szerkesztők a válogatáskor nem vették figyelembe a feketegazdaságban elért eredményeket, és nem vették igénybe az adóhivatal adatait sem. A több forrásból származó információkat átnézték az illetékesek is, hogy korrigálhassák az esetleges hibákat. Politikai vagyonok után nem kutatott a lap, ezért sem országgyűlési képviselők, sem pártközeli vagyonok után nem jártak. Nem vizsgálódtak külföldön sem.

A magyar üzletemberek vagyona nem mondható nagynak még a térségben sem: a leggazdagabb lengyel egyedül módosabb, mint a száz magyar együtt; a leggazdagabb román vagyonát csak a magyar lista első hét helyezettje együtt adná ki.

A listán találhatók többsége a rendszerváltás idején 35-45 éves volt, a késő Kádár-kor technokrata elitjéhez tartozott, így szorgalma mellett kamatoztatta kapcsolati tőkéjét is. A listán mindössze egy nő szerepel: ő Fenyő János, a Vico sajtóbirodalom meggyilkolt vezetőjének a felesége. A listán szereplő száz személy összvagyona mintegy 600 milliárd forintot tesz ki, amelyből közel két évig tudnák finanszírozni a honvédelmi kiadásokat, a nyugdíjak folyósítására azonban már fél évig sem lenne elég.

A listát Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom első embere, a Ferencváros és az MTK tulajdonosa vezeti 40 milliárd forintos becsült vagyonnal. Második Széles Gábor Videoton-vezér 32, harmadik Demján Sándor, a Trigránit elnöke 30 milliárdos becsült vagyonnal. A negyedik helyen Leisztinger Tamás található, ugyancsak 30 milliárdos vagyonnal, amit különböző befektetésekből és a szállodaiparból szerzett. Az ötödik helyezet a Vegyépszer vezér Nagy Elek 25 milliárd forintra becsült vagyonnak, míg a hatodik helyezet a Wallis Holding egyik alapítója és tulajdonosa Veres Tibor. A lista hetedik helyén Bige László Tibor neve olvasható 20 milliárdos vagyonnal, míg a nyolcadik helyezet - az alumíniumiparban érdekelt - Tolnay Lajosnak már "csak" 16,5 milliárd forintra teszik a vagyonát. Kilencedik a listán az OTP vezér Csányi Sándor 15 milliárdos vagyonnal, aki után a szintén mintegy 15 milliárdot magáénak tudható borgazdász, Szeremley Huba követ.

Magyar Hírlap listáján szereplő 100 leggazdagabb ember:

Az első 20:

Név

Vagyon forrása

Becsült vagyon (milliárd forint)

1.

Várszegi Gábor

Kereskedelem, sportbefektetések

40,0

2.

Széles Gábor

Ipari befektetések, kereskedelem

32,0

3.

Demján Sándor

Befektetések, cégtulajdonok

30,0

4.

Leisztinger Tamás

Befektetések, szállodaipar

30,0

5.

Nagy Elek

Útépítés, építőipar

25,0

6.

Veres Tibor

Befektetések

25,0

7.

Bige László

Befektetések

20,0

8.

Tolnay Lajos

Alumíniumipar

16,5

9.

Csányi Sándor

Befektetések, opciós részvények, borgazdaság

15,0

10.

Szeremley Huba

Külföldi befektetések, borgazdaság

15,0

11.

Erdős Ákos

Nyomdaipari befektetések

15,0

12.

Kristyán Judit

Fenyő-örökség, média

15,0

13.

Futó Péter

Ingatlanfejlesztés, élelmiszeripar

12,0

14.

Lakatos Péter

Ipari befektetések

12,0

15.

Sinkó Ottó

Ipari befektetések

12,0

16.

Kovács Gábor

Befektetések

10,0

17.

Tamás István

Ingatlanbefektetések

10,0

18.

Hegedűs István

Könyv-, és lapkiadás és terjesztés

9,0

19.

Béres József

Gyógyszergyártás és kereskedelem

8,0

20.

Wenckheim István

Sörgyártás

7,5