Hitleri gazdaságpolitikát sürget egy amerikai bank

Vágólapra másolva!
Hitelesnek nevezte a Harmadik Birodalom gazdaságpolitikáját júliusi üzleti hírlevelében az amerikai Glenview State Bank. A pénzintézet vezetője szerint a hitleri gazdaságpolitika önbizalmat adott a német munkásoknak, míg amerikai társaik önbizalomhiánnyal küzdöttek. A bank később bocsánatot kért a hírlevélben írottak miatt. 
Vágólapra másolva!

A Glenview State Bank elnöke által írt hírlevele emlékeztet: a '30-as évek Németországában óriási állami beruházások kezdődtek; állami pénzből új városok, autóutak és fegyvergyárak épültek. Az építkezések a gazdaság fellendüléséhez és a munkanélküliség megszűnéséhez vezettek - áll a dokumentumban. Mindehhez Dave Raub elnök hozzátette: Hitler magabiztossá tette a német munkásokat, akik minden európai és amerikai társuknál keményebben dolgoztak.

Az ügyben egyedül a Becsületsértés Elleni Liga tett panaszt hivatalosan. A szervezet cáfolta is a bank vezetőjének állításait, és emlékeztetett: a közmunkák jelentős részét koncentrációs táborok lakói végezték, ingyen. A Harmadik Birodalom ezentúl kozmetikázta gazdasági adatait is, például zsidók és más, üldözött csoportok tagjai nem szerepeltek a munkaügyi statisztikákban, sőt a nőket is - mihamarabbi házasságkötés után - megpróbálták eltávolítani a munkaerőpiacról. A liga szerint "Hitlerről nem lehet írni anélkül, hogy brutálisan meggyilkolt, több millió áldozatát nem említik".

A számos tiltakozás és a hivatalos panasz nyomán a bank elnézést kért honlapján - közölte a BBC.