Gyurcsány: Az adócsökkentéssel több lehet a bevétel

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint az eltitkolt jövedelmek bevallását eredményezheti egy, a jövőben esetleg bevezetésre kerülő adókulcscsökkentés vagy az egykulcsos adó. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor úgy látja: ez utóbbi a társadalmi igazságosság kérdését is felvetné.
Vágólapra másolva!

A kormányfő a Magyar Rádiónak adott - hétfői felvételről - kedd reggel elhangzó interjújában azt mondta, a cél az, hogy kevesebb adó fizetésével ösztönözzünk többeket, hogy ne titkolják el a jövedelmüket és ezáltal élénküljön a gazdaság.

Magyarország ma a minimálbéren élők országa, legalábbis látszólag, minden hetedik-nyolcadik embernek minimálbér környéki jövedelme van, közben pedig a kis és középvállalkozások világában teljesen általános, hogy zsebből zsebbe fizetnek - mondta, majd hozzátette: ha meg lehetne mozdítani ezt a jövedelmet, akkor kisebb kulcs mellett is több lenne az összesen befizetett adó.

A miniszterelnök szerint elképzelhető, hogy ha nagyon nagy lépést tesznek az adócsökkentésben, akkor olyanok is be fogják vallani a jövedelmüket, akik ma nem. Akkor lehet jelentősen adókulcsot csökkenteni, ha ez az adózói magatartás megváltozásával is együtt jár - közölte. Nem zárta ki azt sem, hogy egyes intézkedéseket már ebben az évben bevezessenek.

Az egykulcsos adójavaslat elleni érvként említette ugyanakkor, hogy ugyanannyi adót fizet százalékban egy takarítónő, mint egy bank vezérigazgatója.

A kormányfő a szlovákiai példát nem tartja követendőnek abból a szempontból, hogy ott az egykulcsos adó bevezetése, mint mondta, együtt járt mindenfajta, a személyi jövedelemadóhoz kötődő adókedvezmény megszüntetésével és a szociális ellátások jelentős szűkítésével.

- Nem gondolnám, hogy a következő évben hozzá szabad nyúlni a szociális ellátórendszerben kialakult viszonyokhoz, hogy jelentős társadalmi csoportok vesztesei legyenek ennek a folyamatnak, én ilyen igényeket el kell hogy utasítsak - mondta a miniszterelnök.