Előzetesben a MÁV Biztosító vezére

Vágólapra másolva!
A MÁV Biztosító négy munkatársának előzetes letartóztatását, kettő esetén pedig házi őrizetet rendelt el vasárnap a bíróság. Az előzetes letartóztatásba helyezettek között van a biztosító az elnök-vezérigazgatója is. Az ügyben sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt folyik nyomozás.
Vágólapra másolva!

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) egymilliárdos sikkasztási ügye miatt négy embert - köztük a biztosító első emberét - előzetes letartóztatásba helyezett vasárnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Két további gyanúsított esetén a házi őrizetét rendeltek el. Előzetes letartóztatásba K. (Kiss) Bálint, K. Lajos, F. Gyula és T. Tibor Károly, házi őrizetbe pedig K. (Kiss) Melinda és T. Krisztina került. A végzés nem jogerős, ellene a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

A biztosító elnök-vezérigazgatójának, Kiss Bálintnak és lányának, Kiss Melindának az ügyvédje, Zamecsnik Péter a távirati iroda érdeklődésére elmondta: az ügyészség a szökés és elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az összebeszélés és az eljárás sikerének meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a hat gyanúsított előzetes letartóztatását.

A bíróság ezeket a veszélyeket a két védence közül Kiss Bálint vonatkozásában látta megalapozottnak, ezért őt előzetes letartóztatásba helyezte. Kiss Bálint jelenleg kórházban van, ezért az előzetes letartóztatását is ott hajtják végre: a hatóság gondoskodik őrizetéről. Kiss Melinda tekintetében csak az eljárás sikerének meghiúsítását látta egyelőre megalapozottnak a bíróság, őt ezért helyezték házi őrizetbe - mondta az ügyvéd.

Sikkasztás, pénzmosás különösen nagy értékre

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) még szombaton közölte, hogy a pénzügyőrök hat embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán, köztük Kiss Bálintot, a biztosító elnök-vezérigazgatóját. Az MTV Híradója azt állította: az elnök-vezérigazgató egyik családtagját is őrizetbe vették. A gyanú szerint egymilliárd forintot utaltak át a káresetekre elkülönített tartalékból különböző bankszámlákra, ahonnan fel is vették a pénz egy részét. A VPOP különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken felügyeleti biztosokat küldött ki a biztosítóhoz a folyamatos működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, miután a VPOP elindította a nyomozást. A kirendelt felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának a jogait és kötelezettségeit.

A felügyelet múlt pénteken hozott határozatában április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön, egyben arra kötelezte a biztosítót, hogy június végéig készítse elő meglévő kgfb szerződésállománya másik biztosítóra való átruházását.

A PSZÁF ezt azzal indokolta, hogy a MÁV ÁBE nem rendelkezik megfelelő mértékű tartalékkal, ami hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A határozat szerint az egyesület a tartalékhiány megszüntetésére nem tudott elfogadható pénzügyi tervet bemutatni. A PSZÁF kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését is.

Az egyesület első reakcióként tagadta, hogy a határozatot átvették volna, amely így szerintük jogilag nem is létezik. Kiss Bálint elnök-vezérigazgató szerint az egyesület nem tartalékhiányos.