Tovább fejleszt a Hungrana

Vágólapra másolva!
Több mint háromszorosára növelte bioetanol-gyártó kapacitását a Hungrana Kft., amely nyáron adja át új üzemét Szabadegyházán. A fejlesztés eredményeképpen évi 150 ezer tonna bioetanol gyártását tervezik, mellyel Magyarország teljesíteni tudja azt az európai uniós célkitűzést, hogy a tagállamoknak 2020-ra 10 százalékra kell növelni a motorbenzinek növényikomponens-tartalmát - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A szeszgyártási tapasztalattal rendelkező Hungrana Kft. már 2006-ban megkezdte a bioetanol előállítását Szabadegyházán, s a kereslet felfutásában bízva a tulajdonosok újabb fejlesztés indítása mellett döntöttek. Az új gyáregységben 2007 végén megkezdődött a próbaüzem, ám eközben az alapanyagárak drágulása az egész európai bioetanol-gyártó ágazatot kritikus helyzetbe hozta- derül ki a Világgazdaságból.

Mindez kedvezőtlen üzleti környezetet okozott, de az alkalmazott legmodernebb technológia versenyelőnyt biztosít a cégnek a konkurens gyártókkal szemben. Ugyanakkor Magyarországon a legolcsóbb a kukorica, ez szintén segít a gazdaságosság javításában. Kevesen tudják azt is, hogy a szabadegyházi gyárban az uniós csatlakozás óta évi 140 ezerről 220 ezer tonnára nőtt a - szintén kukoricából előállított - izocukorgyártás mennyisége, s ezzel a cég egész Európa legnagyobb kukoricafeldolgozójának számít.

A Hungrana Kft.-nél: a cég szakemberei már megkezdték az előkészületeket annak érdekében, hogy a gyártási folyamat során keletkező melléktermékeket és szennyvizet teljes egészében felhasználják biogáz-előállításra, amelynek elégetésével elektromos áramot állítanak elő. Az előzetes számítások szerint a biogáz-hasznosítás fejlesztésével a vállalat energiaigénye 25-30 százalékát tudja majd megtermelni, tovább csökkentve a fajlagos gyártási költségeket.