A Liga szolidaritási adót szeretne

Vágólapra másolva!
A LIGA Szakszervezetek szerint a szolidaritási adó eltörlése nem szociális érdekeket, hanem a nagytőkét szolgálná.
Vágólapra másolva!

Liga, az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint céljuk, hogy az adócsökkentés miatt kieső mintegy 180 milliárd forint, inkább a szociálisan legrászorulóbbak adóterheinek csökkentését szolgálja.

A Liga azt szorgalmazza, hogy a kormány a "munkavállalókat érintő intézkedésekről folytasson érdemi tárgyalásokat a szociális partnerekkel, és ne hozzon létre saját kedvezményezett köréből különböző pszeudo-érdekegyeztető fórumokat, tetteinek marketing célú igazolására" - áll a közleményben, amelyben a szolidaritási adó eltörlésével kapcsolatos - általuk "kormányzati kiszivárogtatásnak" minősített - sajtóértesülésekre reagálnak.

Az Országgyűlés 2006. június 10-én fogadta el az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényjavaslatot: eszerint négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek.

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a nemzetközi adótanácsadók, egyeztetve az üzleti körökkel augusztus 12-re kívánják elkészíteni azt a három évre szóló adócsomag-tervezetet, amely összesen ezer milliárd forinttal csökkentheti a vállalkozások terheit.

A javaslatok közül szakértők szerint várhatóan politikai támogatás állítható a vállalkozásokat terhelő 4 százalékos különadó eltörlése mögé, s egyetértés alakulhat ki a munkáltatói tb-járulékok csökkentése ügyében is. Ez a két változás minimálprogramként évente 400-450 milliárd forintjába "kerülne" a költségvetésnek.