Volt KGB-ügynöké lesz egy angol újság

Vágólapra másolva!
Többségi orosz tulajdonba kerül a Londonban délutánonként megjelenő Evening Standard. A vevő - Mihail Gorbacsov jó barátja - más lapokat is venne, miközben egyesek Anglia hanyatlásának szimbólumát látják az esetben.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos, egykori KGB-ügynök veszi meg a nehézségekkel küszködő Evening Standard angol napilapot. A 75,1 százaléknyi részesedésért a BBC szerint 1 fontot fizet, a fennmaradó rész továbbra is a Daily Mail & General Trust kezében marad.

Sir Peregrine Worsthorne, a Sunday Telegraph korábbi szerkesztője a BBC kérdésére úgy kommentálta az ügyletet, hogy az "a nemzet hanyatlásának" jele. "Hagyni, hogy egy komoly fővárosi lapot felvásároljon egy orosz oligarcha - ez egy újabb példa arra, hogy nem vagyunk már komoly ország" - jelentette ki.

A bejelentés után Lebegyev sietett kinyilvánítani az Evening Standard értékei iránt érzett tiszteletét és a független, szabad sajtó iránti elkötelezettségét, továbbá kijelentette, semmilyen formában nem avatkozik bele a szerkesztésbe. Nem titkolta, hogy feltett szándéka más, nehéz helyzetben lévő újságokat vásárolni Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A 49 éves Lebegyev a Forbes magazin szerint a világ 358. leggazdagabb embere, vagyona több mint 3 milliárd dollár. Résztulajdonosa az Aeroflot orosz légitársaságnak, több európai szálloda birtokosa, de vagyona nagy részét a pénzügyi szférában szerezte.

Lebegyev a volt szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov személyes barátja és párttársa, továbbá társtulajdonosa a Novaja Gazeta című újságnak, amely a BBC szerint a Kremlt bírálni merészelő kevés orosz orgánum egyike. Saját bevallása szerint karrierje elején Londonban is dolgozott szovjet kémként.

Az Evening Standardot 1827-ben alapították, manapság tabloid formátumú lapként jelenik meg Londonban és környékén. Terjesztett példányszáma (263 ezer darab) kimondottan magas ahhoz képest, hogy regionális újságként működik. A legutóbbi főpolgármester-választási kampányban erősen támogatta a későbbi győztes, konzervatív Boris Johnsont, a munkáspárti Ken Livingstone-nal szemben.