Adók és illetékek szűnnek meg Romániában

Vágólapra másolva!
A bürokrácia csökkentése érdekében a román kormány az adó- és illetékrendszer egyszerűsítéséről döntött, így első lépésben 179 illetéket és tarifát szüntet meg. A román kormány azt követően határozta el az adórendszer egyszerűsítését, hogy kiderült: 489 olyan adó, illeték és tarifa létezik, amelyekből a bevétel nem a központi és a helyi költségvetésbe kerül, hanem közvetlenül a különböző minisztériumok és azok alárendeltségébe tartozó ügynökségek költségvetését gyarapítja.
Vágólapra másolva!

Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy első lépésként 179 adót és illetéket törölnek el, az ezekről szóló rendelkezéseket minden intézmény köteles május 15-ig elfogadni. Példaként említette, hogy a legtöbb illetékkel rendelkező környezetvédelmi minisztériumnál 102 közül csak 42 illeték marad érvényben.

A kormányfő hozzátette, hogy az egyszerűsítés azt követően folytatódik, hogy a kormány elvégzi az alárendeltségébe tartozó ügynökségek szerkezeti átalakítását. Ugyanis szintén a bürokrácia csökkentése és a költségek csökkentése miatt tervezi a bukaresti kabinet egyes ügynökségek felszámolását, mások összevonását. A harmadik adó- és illetékegyszerűsítési szakaszt 2010-re tervezik.