Óriási napenergia-projekt készül Afrikában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Német cégek azt tervezik, hogy Észak-Afrika sivatagjaiban termelnek Európának áramot napenergia segítségével. A húsz vállalat július 13-án hoz létre konzorciumot, amely 400 milliárd eurót mozgósítana a Desertec elnevezésű projekt finanszírozására. Úgy tudni, a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank részt fog vállalni ebben - írta a Süddeutsche Zeitung.

A projekt keretében a régió számos országába telepítenének naperőműveket, az egyetlen feltétel, hogy az országok politikailag stabilak legyenek - mondta Torsten Jeworek, a mozgalom élén álló Münchner Rück biztosítócsoport elnöke. Jeworek bízik abban, hogy más országok, többek között Olaszország és Spanyolország is csatlakoznak majd a projekthez. Észak-Amerika is pozitív visszajelzést adott.

A Desertec fedezni tudná Európa áramszükségletének 15 százalékát. A Süddeutsche Zeitung szerint először tíz év múlva jöhetne át Európába az áram. A Siemens cég - amely szintén nyitottnak mutatkozik - egyik szóvivője azt nyilatkozta: ha maradéktalanul megvalósul a terv, száz gigawattnyi elektromos áramot tudna termelni, vagyis annyit, mint száz erőmű.