Bankkartell miatt vizsgálódnak Szófiában

Vágólapra másolva!
A bolgár versenyhatóság vizsgálatot indított annak gyanújával, hogy a balkáni országban működő bankszektor kartellben működött, rögzítette a kamatokat és felosztotta a piaci részesedést. A bolgár versenyhatóság hétfői közleménye szerint razziát tartottak a bolgár bankszövetségnél (ABB) és dokumentumokat foglaltak le.
Vágólapra másolva!

A versenyhatóság arra keres választ, hogy a kereskedelmi bankok összefogtak-e a hitel- és a betéti kamatok rögzítése érdekében. A közlemény arra nem tért ki, hogy a hatóság milyen időtartamra vonatkozóan vizsgálódik.

Az ABB tagjai, amelynek a tagjai az Európai Unió országaiban működnek, cáfolták a felvetéseket. Egyben aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a versenyhatóság a rendőrséget felhasználva vitt el dokumentumokat.

"Nem akadályozzuk a versenyhatóság működését, együttműködünk a szervezettel" - mondta Violina Marinova, az ABB társelnöke, a magyar OTP bank által felügyelt DSK Bank (DSZK) vezérigazgatója. "Nincs miért aggódnunk, mivel nem volt kartellmegállapodás" - tette hozzá.

"Abszurd a felvetés" - jelentette ki Petar Andronov, az ABB igazgatótanácsának a tagja, a belga KBC által ellenőrzött EIBank vezérigazgatója. Andronov szerint "díjazni kéne azt, képes kartellt létrehozni húsz külföldi bank részvételével. Csak gratulálhatnánk neki" - jegyezte meg.

Bulgáriában harminc kereskedelmi bank működik, amelyeknek a 80 százaléka külföldi tulajdonú. A legnagyobbak az olasz UniCredit, a magyar OTP, a görög National Bank of Greece és az osztrák Raiffeisen.